Élhető élet új szívvel

A fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az elmúlt három évben összesen tizenkét életmentő gyermekszív-transzplantációs műtétet hajtottak végre. Ez a program az intézetben 2007 áprilisában indult, néhány hónappal később elvégezték az első magyarországi csecsemőszív-transzplantációs műtétet is, mégpedig az akkor nyolc hónapos Zsófián. A kórház a közelmúltban újabb sikeres szívátültetést hajtott végre az ötéves Zsolton. A műtétről, a kisfiú egészségi állapotáról és a gyermekszív-átültetés komplex problémaköréről nyilatkozott lapunknak Ablonczy László gyermekkardiológus, Zsolt kezelőorvosa.

Tarics Péter
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért volt szüksége Zsoltnak a szívtranszplantációra?
– A kisfiúnak szívizombetegsége volt. A gyermekkardiológia és a szívsebészet tapasztalatai azt mutatják, hogy ez olyan veleszületett és olyan típusú szívizom-betegség, amely esetében általában nem segít a műtét, s így szívtranszplantációs beavatkozásra van szükség. A szívátültetésre váró gyerekek nagy része mindenekelőtt szívizombeteg. Tehát nem valamilyen más betegség támadja meg a szívet, hanem az eltérés magában a szívben, a szíven belül jelenik meg. Ezeket az eltéréseket a szívben lévő összehúzódásra alkalmas fehérjék helytelen működése okozza.
– A transzplantációs műtétet megelőzően nagyon nehéz időszakon ment keresztül a kisfiú. Sokat kellett várnia a donorra?
– Tulajdonképpen időben nem várt túl sokat a donorra, hiszen egy éven belül megkapta a szervet. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy igen súlyos állapotban, késői stádiumban jelentkezett. A gyerekeknél gyakran előfordul, hogy szinte tünetmentes az utolsó stádium. Ez az az időszak, amikor a szív már nagyon gyengén működik. Igen rövid volt tehát az az idő, amit gyógyszeresen uralni tudtunk, s nagyon hamar kellett arra a terápiára kényszerülnünk, amelynek során nem lehet sokáig egyensúlyban tartani a beteget. Igaz ugyan, hogy Zsolti „csak” egy évet várt a donorra, de abból fél évet műszívvel élt le. Ezért volt nehéz számára a transzplantációs műtét előtti időszak.
– Mennyiben volt más ez a műtét, mint az eddigiek?
– Nehezebb típusú transzplantációt hajtottak végre Zsolti esetében, hiszen műszíves beteg volt. A műszív utáni transzplantáció összességében mindig nehezebb típusú, mint a normál szívátültetés esetében.
– Hogyan zajlik egy ilyen transzplantációs operáció?
– Maga a műtét tulajdonképpen több óráig tart, amelynek során a szívsebész csapat és a segédszemélyzet gyorsan és szakszerűen végzi el az operációt. A műtét folyamán létfontosságú tényező, hogy mennyi az az idő, ami eltelhet addig, hogy a donorból kiveszik a szervet és beültetik a betegbe. Ez a szív esetében mintegy négy óra. Ez azt jelenti, hogy miután a beültetendő szív a donorban megszűnt dobogni, négy órán belül újra dobognia kell az új testben. A műtét operatív részében tehát a lebénított szívnek van egy időszaka, amikor nem kap elég oxigént, s ennek az időszaknak a határát nem szabad túllépni, mert akkor a szív elveszti működőképességét. Zsolti esetében a szívsebészek sikeres transzplantációs műtétet hajtottak végre.
– Miként történik a donor kiválasztása?
– A donor meghatározása rendkívül nehéz és érzékeny feladat. Különösen az újszülöttek esetében. A kiválasztásnál a döntő szót a szívsebész mondja ki, természetesen komoly előzetes szakmai egyeztetést követően. A donor kiválasztásánál döntő tényező a testméret és a szív minősége.
– Melyek a rehabilitációs folyamat lényegi elemei?
– Zsolti néhány hétig marad még nálunk a kórházban. Állapota stabil, jelenleg a gyógyszerszinteket állítjuk be a feltételeknek megfelelően. A gyerekeknél beültetés után általában néhány hétig tart a kórházi rehabilitációs kezelés. Miután ez megtörtént, mindezt szívizom-biopsziával ellenőrizzük.
– Ez mit jelent?
– Az új szívből mintát veszünk, majd a szövettani vizsgálatok alapján értékeljük, megállapítjuk, hogy látszanak-e abban kilökődési jelek. Ha minden rendben van, és nincsenek ilyen jelek, akkor ez azt jelenti, hogy megfelelő a gyógyszerszintek beállítása, így hazaengedhetjük őt. E néhány hét alatt a szülőket megtanítjuk az otthoni rehabilitáció minden részletére. A szülők tehát pontosan tudják, hogy hoszszú távú kezelésről van szó, hiszen felkészítettük őket erre.
– Milyen gondok merülhetnek fel a kórházi, illetve az otthoni rehabilitáció során?
– Más jellegű problémák jelentkezhetnek közvetlenül a transzplantáció után, és más problémák merülhetnek fel a későbbi rehabilitáció során. Tudni kell, hogy a már említett kilökődés gyógyszerek nélkül folyamatos. A kilökődésnek azonban vannak különböző stádiumai. A korai időszakon, a műtét utáni stádiumon már sikeresen túl vagyunk, itt nem történtek komplikációk. A következő két-három év az erőteljes kilökődések időszaka lehet, ezt gyógyszerekkel próbáljuk ellensúlyozni. A lassú kilökődési reakciók azonban mindig jelen lesznek, de ez nem okoz különösebb problémát. Úgy gondolom, hogy Zsolti a jövőben normális életet élhet.
– A nyolcéves Lőrincz Balázs a sikeres szívtranszplantáció után több hónappal meghalt. Az ő elvesztését az erőteljes vagy a lappangó kilökődések okozták?
– Balázsnál komoly, rosszindulatú ritmuszavarral társult kilökődési reakció jelent meg. Azért hangsúlyozom a ritmuszavart, mert a kilökődési reakciók által okozott panaszoknál általában bőven van időnk arra, hogy gyógyszeres beavatkozást végezzünk, és megszüntessük a kilökődési reakciót. Balázson viszont nem lehetett segíteni.
– A közelmúltban pedig a hároméves Lara halt meg, de ő sem szívelégtelenségben.
– Larának két év alatt mindössze két enyhe kilökődése volt, igazából nem ez volt a gond. A szíve tökéletesen működött. Az ő problémái még a transzplantáció előtt kezdődtek, hiszen a műszívkezelése során volt olyan időszak, amikor neurogén károsodása keletkezett, s ez a transzplantáció után is megmaradt. Ezáltal a szervezetét nem tudtuk olyan mértékben felerősíteni, hogy ezen segítsünk. Ráadásul fizikailag sem volt olyan erős, így még inkább áldozatul esett olyan fertőzéseknek, mint a hagyományos transzplantációs betegek. Végül egy elhúzódó, nehezen kezelhető ismert fertőzés okozta a halálát. A fertőzés ellen hosszú hónapokig küzdöttünk, de nem tudtuk őt meggyógyítani.
– A kis Zsófiról viszont már volt szó, aki történelmet írt Magyarországon, hiszen 2007 őszén rajta végeztek először csecsemőszív-transzplantációs műtétet az önök jóvoltából. Maholnap négyéves lesz. Mit tudni róla?
– Zsófi nagyon jól van, nem jeleznek felőle semmilyen panaszt. Éli a kisgyerekek normális életét. Új szívet adtunk neki, s ezzel együtt új, élhető életet. Büszkék vagyunk erre az eredményre.
– Milyen jelentőséget tulajdonít annak, hogy éppen az önök kórházában végezték az első csecsemőszív-transzplantációt Magyarországon?
– Minden sikernek örülünk. Ez a siker annál is inkább jelentős, hiszen akkor még induló programról volt szó, s máris két sikeres gyermekszív-átültetést hajtottunk végre fél éven belül. Egy induló programot hihetetlen mértékben megsegít az, ha sikeres. Az újdonság és a komoly feladat tehát az volt, hogy teljesen más életkorú betegeken kellett egy új rendszert alkalmaznunk. A sok anyagi ráfordítással működő új rendszertől, új eljárástól mindenki azt várta, hogy sikeres legyen és zavartalanul működjön. Nos, zavartalan ugyan nem volt, de sikeres és eredményes lett.
– Hány gyermek szerepel általában a transzplantációs listán?
– Általában öt és tíz között mozog a listán várakozó gyermekek száma. Ez a szám egyébként tükrözi Magyarország igényét a gyermekszív-transzplantációra. Nem is nagyon várható több, hacsak nem jelentkezik másfajta betegcsoport.
– Van-e donorhiány jelenleg?
– A donorok száma nagyjából megfelel annak, amit Magyarország igényel. Sokat javult a helyzet e tekintetben. Már javában folyik a szakmai vita arról, hogy mikor és miként lehet külföldről szervet kapni. Meggyőződésem, hogy ez ügyben jelentős előrelépés történik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.