Európa lemaradhat a globális játszmában

Európa a hidegháború után lemaradni látszik a globális játszmában. Európa ma egy nagy múzeum, politikai értelemben marginalizálódik. Lassan már az Egyesült Államok is elfordul tőle. Közép-Európa politikai és gazdasági értelemben is impotens, így aztán keveseket érdekel. Ma Kínáról, Ázsiáról, az arabokról beszél a világ. Oroszország azonban így is együtt fog működni az Európai Unióval, csak diktálni fogja ennek a partnerségnek a feltételeit – nyilatkozta lapunknak az idei soros összejövetelét Szentpéterváron kezdő Valdaj Klub tagja, Nyikolaj Zlobin, a washingtoni Center for Defense Information elemzője.

Stier Gábor
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évtizede, Putyin elnökké választásával kezdte meg a visszakapaszkodást a világpolitika nagyszínpadára Oroszország. Moszkva a régióban már megkerülhetetlen, globális hatalomként azonban még gyenge. Hol tart ez a folyamat?
– Ha azt vesszük, hogy Kirgizisztán az első sikeres orosz „színes forradalom”, akkor az elsődleges célokat Moszkva lényegében teljesítette. De említhetjük Ukrajnát, vitathatatlan a helyzet Örményországban vagy Közép-Ázsiában. Fehéroroszországgal ugyan vannak viták, de aligha tudna mit kezdeni Oroszország nélkül, amelynek a posztszovjet térségben immár egyértelmű a befolyása.
– Beérni látszik az erőfeszítések gyümölcse. Emlékezetes müncheni beszédében Vlagyimir Putyin artikulálta az orosz érdekeket, s az akkor sokakat megdöbbentő kemény kiállás után Moszkva az utóbbi időben igazolta, hogy a finomabb eszközök alkalmazásában is járatos. Egyetért ezzel?
– Így van. Putyin igazi voluntaristaként igyekszik mindent kihozni egy adott helyzetből.
– Ha ez így van, akkor Grúzia szembenállása is meg fog törni?
– Moszkva dolgozik ezen, hiszen, mint tudjuk, Putyin nem szeret veszíteni. S Oroszország a posztszovjet térség integrátoraként egészen másképp néz ki, mint néhány évvel ezelőtt. Ez hatalmas belső energiával, tartalékokkal bíró, háromszázmilliós kiterjedt térség, amely határos az Európai Unióval, a muzulmán világgal, s Kínával is. Oroszország ereje az extenzív fejlődés, a mennyiség, a nagy területek, a hatalmas tartalékok, gyengéje ugyanakkor továbbra is a technológiai lemaradás.
– Ez az új helyzet segítheti az Európához fűződő kapcsolatok elmélyítését?
– Úgy gondolom, igen. Mutatja ezt az orosz–lengyel közeledés is, a korábbi feszültség ugyanis akadályozta a viszony javítását az unió egészével is. Moszkva e tekintetben helyes taktikát választott.
– Már csak azért is, mert rászorul az együttműködésre…
– Igen, s együtt is fog működni Európával, csak már a saját feltételei alapján. Változóban vannak ugyanis az erőviszonyok, s ezt lassan az uniónak meg kell szoknia. Ebben egyébként nincs semmi új, hiszen Oroszország mindig is szerette diktálni a partnerség feltételeit. Olyan klubnak soha nem lesz a tagja, amelyben nem ő játssza a vezető szerepet. Így aztán elképzelhető, hogy két-három évtized múlva éppen egy ilyen klubba kéredzkedik majd be Nyugat-Európa.
– S hogy illik ebbe a képbe a Brazíliát, Indiát és Kínát is tömörítő BRIC, amelyben azért nem Oroszország az első hegedűs?
– Ez a putyini extenzív stratégia része. Beleillik a sorba, a sanghaji hatok, a vámunió vagy a posztszovjet térség kilenc tagját tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, az ODKB mellé. Oroszország igyekezett minél több teret elfoglalni, minden szervezetben ott lenni, ezzel sokaknak fejfájást, nyugtalanságot okozni.
– Ez is mutatja, hogy Oroszország a helyét keresi az új világrendben. Megtalálta már?
– Egyelőre nem. Két ütőkártyája van, a nukleáris ütőerő és az energiatartalékok. Az első befolyást nem határoz meg, míg a második túlságosan függővé tesz a piacoktól. Az orosz gazdaság ilyeténképpen kiszolgálja a világot, s ez Moszkvát nem elégíti ki. A válság mindenkit rádöbbenthetett az ország kiszolgáltatottságára, gyenge pontjaira. A cél, hogy Oroszország politika, katonai és gazdasági értelemben is önálló, független pólus legyen. Befolyása alatt tartsa a posztszovjet térséget, függő helyzetben Európát, egyensúlyban legyen az Egyesült Államokkal és katonai szempontból mindenképpen Kínával is. Ha ezek teljesülnek, akkor Oroszország is megtalálja magát, s helyét a világban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.