Felszámolhatják a pécsi vízműcéget

Megtagadta a tájékoztatást a Pécsi Vízmű Zrt. (PV) igazgatóságának elnöke a cég többségi tulajdonosának, a pécsi önkormányzat képviselőinek kérésére. Mindeközben a volt pécsi vízszolgáltatót a felszámolás veszélye is fenyegetheti, ami – információink szerint – több kisebb, dunántúli vízművet is magával sodorhat. Félő, hogy a Tettye Forrásház Zrt. által megvásárolt követeléseket a PV Zrt. ezen vízműveken keresztül kívánja teljesíteni.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Suez által kisebb részben birtokolt, Pécs többségi tulajdonában lévő PV Zrt. igazgatósága idén júniusban tartott közgyűlésén – a lapunk birtokába került dokumentumok szerint – nem válaszolt Pécs delegáltjainak a cég jövőjét illető kérdéseire. A pécsiek felvilágosítást kértek a társaság ellen kezdeményezett felszámolási eljárásokról, és ezzel párhuzamosan arról, hogy a felszámolás közeli helyzetbe került Pécsi Vízmű Zrt. milyen nagyságrendű fizetéseket és prémiumokat fizetett a vezetés számára, miközben az adófizetési kötelezettségét nem teljesítette.
A dokumentum tartalma szerint Szőke Ferenc, az igazgatóság elnöke „kiszivárogtatás” veszélyére hivatkozva tagadta meg a tájékoztatást, ami a cég tulajdonviszonyait látva – az ugyanis többségi önkormányzati tulajdonban van – igencsak meglepő: a törvény értelmében köteles szerződéseit nyilvánosságra hozni, illetve a vezetők fizetéséről beszámolni a közvéleménynek. A birtokunkban lévő jegyzőkönyvből kiderül, hogy a PV Zrt. a korábban bankok felé fennállott, majd a Pécs által alapított Tettye Forrásház Zrt. által megvásárolt követeléseket a Dunántúlon szétszórt kis vízművek „megsarcolásából” gondolja megfizetni. A jegyzőkönyv tanúsága szerint „A leányvállalatok tartozásainak elismertetése folyamatban van, minden leányvállalattal tartozáselismerési megállapodást írnak alá”.
Ismeretes, hogy Pécs közgyűlési határozata alapján többek között azért mondta fel a Suez Environnement vállalatcsoport irányítása alatt álló PV Zrt.-vel a vízi közművek üzemeltetésére vonatkozó szerződést, mert az mintegy 17 kisebb-nagyobb vízműcégben szerzett részesedést. A baranyai megyeszékhely megrendelésére 2009 folyamán a Szabó Iván vezette ügyvédi iroda jogi és gazdasági átvilágítást végzett a PV Zrt.-nél, s arra a megállapításra jutott, hogy ezek a leányvállalatok veszteségesen működnek, amit a Pécsi Vízmű finanszíroz egy úgynevezett cash pool banki technikán keresztül, a pécsiek által befizetett vízdíjakból.
Szabó Iván szerint a PV veszélybe sodorhatja ezeknek a kis dunántúli településeknek az ivóvízellátását, mivel a korábban felvett hitelek visszafizetésére ezek a kis cégek nem valószínű, hogy képesek lennének. A dokumentumok szerint a Pécsi Vízmű Zrt.-nek azért van lehetősége most ezeket az összegeket követelni, mivel – bár ezek a cégek is tartoztak korábban a finanszírozó bankoknak – velük szemben a Tettye Forrásház Zrt. nem érvényesített követelést.
Szabó Iván ügyvéd, a Tettye Forrásház Zrt. jogi képviselője szerint ugyan az igazgatósági ülésen történtekről neki is csak közvetett információi vannak, mivel arra nem kapott meghívást, de azt megerősítette: a Forrásház nem terjesztett elő külön követelést ezen települések vízművei ellen a megvásárolt bankhitelek kapcsán. „Egyrészt ezen hitelek felvételéért a Pécsi Vízmű készfizető kezességet vállalt, másrészt a Tettye Forrásház Zrt.-nek továbbra sem áll szándékában ezeket az önkormányzatokat ellehetetleníteni, ráadásul a kialakult helyzetért nem ők, hanem a Pécsi Vízmű menedzsmentje a felelős” – mondta az ügyvéd. Hozzátette: a felvett hitelek visszafizetését a Pécsi Vízmű Zrt.-nek kell teljesítenie, s hosszú távon kisebb településeken az lehet a megoldás, ha az önkormányzatok a saját kezükbe veszik a vízi közművek irányítását. A jogi képviselő véleménye szerint az eset jó példa arra, hogy mennyire veszélyes ezen stratégiai közművek privatizációja.
A franciákkal történő megegyezés elhúzódása miatt mindenesetre a Pécsi Vízmű Zrt. tovább látszik sodródni a felszámolási eljárás irányába, lévén a társasággal szemben a hitelezők ezt bármikor kezdeményezhetik.
A PV Zrt. ominózus, június 22-i igazgatósági ülése után a részvénytársaságnak július közepén közgyűlést kellett volna tartania, ez azonban Pécs képviselőinek távolmaradása miatt elmaradt. Szabó Iván ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a közgyűlési meghívó kézhezvétele után azonnal kérték egy új, a társaság csődeljárásának kezdeményezéséről szóló napirendi pont felvételét, mondván, a fizetőképesség helyreállításának s a felszámolás elkerülésének az egyetlen lehetséges módja a csődeljárás által biztosított 90 napos moratórium lenne, ezzel lenne mód a hitelezőkkel csődegyezség megkötésére. Az erről szóló levélváltás tanúsága szerint Szőke Ferenc, az igazgatóság elnöke megtagadta, hogy a társaság fizetőképességének helyreállítására vonatkozó napirendi pontot tárgyalja a közgyűlés. „Ilyen körülmények között kétséges, hogy a jelenlegi vezetéssel bármilyen megegyezés megköthető” – mondja Szabó Iván.
Hozzátette: a júniusi igazgatósági ülés után szerzett arról tudomást, hogy a PV megkísérelt egy nagy összegű jelzálog-követelést bejegyeztetni a Nyugati u. 8. szám alatti vízműszékházra, egy olyan hitelszerződés alapján, amelyet sem a Pécsi Vízmű felügyelőbizottsága, sem az igazgatóság nem látott eddig.
Az üggyel kapcsolatosan a szükséges jogi lépéseket megteszik, ettől függetlenül a Tettye Vízház Kft., a Forrásház 100 százalékos birtokában lévő vállalat június 28-án megvásárolta a vízműszékházat, így a felek közötti birtokvita egy fontos része végleg lezárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.