Fokozzák a piaci nyomást

Tízmillió forintnyi magyar államadósságra tegnap már évi 395 ezer eurós biztosítási díjat számoltak fel a piacon, ami azt jelzi, hogy a befektetők szemében megnőtt a magyar államcsőd kockázata. Holott a magyar adósság finanszírozható a piacról, ezt bizonyítja az Államadósság Kezelő Központ sikeres, túljegyzett kötvénykibocsátása.

Munkatársainktól
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországra nehezedő piaci nyomás „intenzívebbé válására” lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos a Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötött megállapodás megújítása – tette közzé vasárnap a JP Morgan elemzőház, s úgy tűnik, hogy a „piac” azonnal meg is kezdte a nyomásgyakorlást. Tegnap hatheti csúcsra emelkedett a magyar adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási tranzakciók díjszabása kora délutánra Londonban. A felár a hétfői 359,5 bázispontról lapzártánk idejére 375 bázispontra nőtt. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió eurónyi magyar államadósság után évente 395 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítanak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. Rossz napot fogott ki a forint is. Egy svájci frankért napközben 222,79 forintot kértek a bankközi devizapiacon, ami történelmi mélypont. Később erősödni tudott a hazai fizetőeszköz, s kora este a 220-as szint közelében tartózkodott.
*
A forint gyengélkedése s a befektetők félelmének felerősödése a magyar csődtől néhány elemző szerint Orbán Viktor hétfői kijelentéseinek tudható be. A miniszterelnök azt közölte, hogy a IMF-fel kötött megállapodás egy kölcsönszerződés volt, nem pedig gazdaságpolitikai együttműködés. E gondolatmenetnek ellentmond, hogy az euró árfolyama is történelmi mélypontra süllyedt tegnap a svájci frankkal szemben, továbbá hogy az Államadósság Kezelő Központ sikeres kötvénykibocsátási akciót hajtott végre tegnap. A megszokott 50 milliárd forint értékben hirdettek meg 3, 5 és 10 éves futamidejű államkötvényt, és minden papírt eladtak alacsony túljegyzés mellett. Ez azt mutatja, hogy a befektetők nem feltétlenül osztják az IMF egykori vezető közgazdászának, Kenneth Rogoffnak a véleményét, aki szerint Románia és Ukrajna mellett hazánkat is a csődre esélyes országok között kell számon tartani a régióban.
Nem látszott pánik tegnap a börzén sem, sőt a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacának forgalma 21,5 milliárd forint volt, s a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Látványos fordulatot könyvelhetett el a magyar részvénypiac kedden a reggeli negatív hangulathoz képest – mondta Szegner Balázs, az Equilor Befektetés Zrt. üzletkötője az MTI-nek. A Budapesti Értéktőzsdével egy időben nyitva tartó nyugat-, illetve közép-európai piacok számottevő esést mutattak nyitáskor, majd fordulat következett, amely a nap végére jelentős erősödést hozott a magyar piacon is. A megnyugtatónak értékelhető amerikai makroadatok hatására az árak késő délután indultak el felfelé. A BUX index majdnem ezer pontot emelkedett a nap végére – az OTP napi csúcson zárt.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szerint mindössze hangulatváltozás volt kedden a piacon, pedig reggel elég „csúnyán” kezdődött a kereskedés, főleg az OTP-t tekintve. A szintén gyenge amerikai nyitást követően elindult az emelkedés. Elsősorban a külföldi hangulatjavulás hatott a magyar piacra, ami nem hoz megváltást, az irányok még nem dőltek el – mondta az üzletkötő, hozzátéve: kint nincs olyan pozitív hangulat, mint amilyet a vezető részvények budapesti záróára sugall.
A Mol 480 forinttal, 2,34 százalékkal, 21 000 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 169 forinttal, 3,66 százalékkal, 4790 forintra emelkedett, 14,8 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 2,38 százalékkal, 688 forintra emelkedett, forgalma 835,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1300 forinttal, 2,85 százalékkal, 46 900 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,1 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 157 millió forintos forgalomban, 105 forinttal, 0,51 százalékkal, 20 300 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2000,44 ponton zárt kedden, ez 18,34 pontos, 0,93 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.