Gyertyafény, keringő

S Z Ó L Ó

Hanthy Kinga
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor híre ment, hogy az unió rendelkezett a hagyományos izzók, magyarul villanykörték gyártásának fokozatos leállításáról (2009. március 18.), a család nagy szatyor hagyományos izzót vásárolt. Mindenféle erősségűt. Nem volt ez kimondottan nosztalgiatúra, inkább aggodalom a meleg fény kihalása miatt, amely hatásában még idézi a gyertyalángot, szemben a műtőhidegségű fehér fényözönnel. Na meg élt bennünk a vízió, hogy a bronzcsillár foglalataiba hamarosan kompakt fénycsöveket kell csavarnunk, amelyekre viszont nem passzol a hagyományos csillárégő ernyője. Meg nem is illik rá. Elképzeltük a csillárt ezekkel a plafonnak meredő neonokkal, és nem örültünk a jövőnek.
Az uniós döntés végül is nem kifogásolható, hiszen az ember gigantikus ökológiai lábnyomán kíván néhány milliméternyit csökkenteni. Valahol el kell kezdeni. Ha már nem sikerül kötelezően bevezettetni Európában sem a betétdíjas műanyagpalack-rendszert, sem az üveg- (sörösdoboz-) visszaváltást, és nem lehet betiltani a víz- és vegyszerfaló golfpályákat, mutassunk föl eredményeket legalább a villanykörtével. Itt lehet a legkisebb az ellenállás. A hagyományos izzó tényleg nagyon bután működik, fogalma sincs a XXI. századi elvárásokról. A belevezetett energiának mindössze 2–5 százalékát hasznosítja, a többit elpocsékolja hőre. Ezzel szemben viszont olcsó, meleg fényű, nem villog, és nem rontja a szemet. Mindennek azonban nemsokára búcsút intünk.
És talán nem tévedünk, ha a háttérben némi lobbiérdeket is felsejleni vélünk.
Az 1980-ban kifejlesztett kompakt fénycsövek élettartama tíz-tizenötször hosszabb, energiaigénye húsz százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos izzóké. Ennél is lenyűgözőbb adatokat produkálnak a LED-lámpák, melyek élettartama a régi villanykörték ötvenszerese, fényhasznosítása azok nyolcszorosa. Meg persze sokkal drágábbak is. A hagyományos izzó ára száz forint, a korszerűé meg ezernél kezdődik. Becslések szerint az unióban 3,5 milliárd darab a hagyományos villanykörte. Ha ezeket a lakosság kicseréli, több mint harminc százalékkal csökken a világítás energiafelhasználása, évi 15 millió tonnával pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása. Örülünk ezeknek az adatoknak. Főként a 15 millió tonna gáz tetszik, mert azt nem lehet ellenőrizni. Ugyanakkor! Nem becsülik meg, mennyi bevételük keletkezik a termékcseréből a villanykörtegyártóknak, s kevés szó esik arról is, hogy a váltás több ezer magyar munkahely megszűnésével is jár. Hiszen ha valami tartós, abból kevesebbet veszünk, így kevesebbet is kell gyártani. Villanykörtét meg divatváltozás okán nem cserél az ember. A General Electric már tavaly ősszel bejelentette, hogy elbocsát kétezer-ötszáz embert, és 2011-ben bezárja a váci gyárát. Az utolsó lekapcsolja a villanyt.
Az uniós rendelkezés következtében 2009. szeptember 1-je után eltűntek a boltok polcairól a 100 wattos és az annál erősebb izzók, az idén szeptember 1-jétől megszűnik a 75 wattos égők gyártása, jövő szeptembertől a 60-as égőké. Ez lesz a csillárok halálának éve. Adunk nekik majd csillárégősre dizájnolt LED-et. 2012-től már sehol sem lehet hagyományos villanykörtéket vásárolni. Ezzel véget is ér 134 éves történetük. Edison 1879-ben találta fel a szénszálas izzólámpát, persze nem minden előzmény nélkül, mert Joseph Wilson Swan 1860-ban már bemutatta működő lámpáját, csak az nem világított hosszan. Edison után is voltak még sokan, akik tökéletesítették a művet, közöttük szép számban magyarok: Just Sándor, Hanaman Ferenc, Millner Tivadar és Túry Pál, végül, de nem utolsósorban Bródy Imre, aki 1930-ban jegyeztette be a kriptonlámpa szabadalmát.
Vajon tanulni fogja-e a jövő ifjúsága, hogy kinek köszönhetjük a kompakt fénycsövet?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.