Győzelmi kényszerben

Magyarország a 62., Moldova a 89. a nemzetközi futballszövetség (FIFA) friss világranglistáján, a mieinket a negyedik, a mai riválist az ötödik kalapból húzták ki az Eb-selejtezők sorsolásakor, így a szikár adatok alapján kötelező a győzelem este fél kilenctől hazai pályán, a Szusza Ferenc Stadionban. S miért ne bízzunk a papírformában, ha már pénteken, Svédországban is tökéletesen megvalósult? Csak akkor a kárunkra.

Deák Zsigmond
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány tényező azért óvatosságra int, például az, hogy a magyar labdarúgó-válogatott idén még egyetlen mérkőzést sem nyert. Tegyük hozzá, eddig rendre minőségi ellenfelekkel játszott: március 3-án Győrben az oroszokkal (1-1), május 29-én a Puskás Ferenc Stadionban a németekkel (0-3), június 5-én Amszterdamban a hollandokkal (1-6), augusztus 11-én Londonban az angolokkal (1-2), szeptember 3-án Stockholmban, immár tétmérkőzésen pedig a svédekkel (0-2). Pedig pénteken csak nyerhetett volna együttesünk, ma ellenben tulajdonképpen csak veszíthet; hisz a győzelem kötelező. Lenne…
A stockholmi vereségben az is fájdalmas, hogy némileg befolyásolta az U21-es csapat másnapi székesfehérvári fiaskóját Wales ellen. Koman Vladimir, Elek Ákos és Lázár Pál ugyanis koruk alapján még befértek volna az utánpótlás Eb-, s így közvetve az olimpiai részvételre hajtott ifjú gárdába. Tudásuk és a szakvezetés bizalma alapján viszont az A válogatottba is, ezért ott szerepeltek-szerepelnek. Ezúttal biztosan nem lesz miattuk hiányérzetünk, hiszen a bosnyákokkal délután öttől az Üllői úton játszó U21-eseknek gyakorlatilag már elszállt az esélyük a továbbjutásra.
Utóbbi nem lehet reális céljuk a „nagyoknak” sem, a moldávok legyőzése viszont igen. Hiszen ők a felsorolt idei riválisoknál jóval gyengébbek, annak ellenére, hogy a Finnország feletti 2-0-val kezdték az Eb-selejtezőket, igaz, a kisinyovi derbi nagy részét emberelőnyben játszották végig Hyypiä 36. percbeli kiállítása miatt. Érdekesség, hogy ezt megelőzően legutóbb 2007 novemberében, éppen a mieink ellen nyertek tétmeccset (3-0), majd a dél-afrikai vb-kvalifikációt 3 döntetlennel és 7 vereséggel, csoportutolsóként hozták le. A közös mérleg magyar szempontból 2-2-1, tétért 1-0-1. Moldova válogatottja is az idegenlégiósokra támaszkodik, de a Norköppingben szereplő Racun kívül a többség inkább a kelet, Románia, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán vagy Azerbajdzsán felé orientálódik, a finnek elleni első gólt szerzett Suvarov pedig a lengyel Cracovia csatára. Csupán két játékos képviseli a hazai bajnokságot, a BL-selejtező playoffját megjárt, az El csoportkörében érdekelt Sheriff Tiraspolból senkit sem válogatott be Gavril Balint szövetségi kapitány.
Akire Bálint Gábor Peléként és romániai játékosként emlékezhetünk, a Steaua 1986-as BEK-diadalának büntetőpárbajában betalált a Barcelona kapujába, 1990-től a spanyol Burgosnál légióskodott. Édesapja magyar, de ő, ahogy az Eb-selejtező csoportjainak februári, varsói sorsolásán lapunknak nyilatkozta, már nem beszéli a nyelvünket. „Hollandia a nagy favorit, mi szeretnénk ott lenni a versengésben a második helyért” – mondta akkor, de talán ő sem gondolta komolyan. Ehhez képest most jól áll a csapata.
A miénk viszont rosszabbul, hiszen az E csoport jelenlegi sorrendje: 1. Hollandia 3 pont (5-0), 2. Svédország és Moldova 3 (2-0), 4. Magyarország és Finnország 0 (0-2), 6. San Marino 0 (0-5). Egy kétgólos győzelemmel utol is érhetnénk mai riválisunkat.
– Szeretnénk kiszolgálni a közvéleményt, hogy szerethető csapatot lássanak a drukkerek. Remélem, a mérkőzés nagy egymásra találás lesz a válogatott és a szurkolók között. Mi mindent megteszünk ennek érdekében – nyilatkozta tegnap délután Egervári Sándor szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.