(halott-e a liberalizmus )

Kristóf Attila
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének csúfos kimúlásával, az évszázados múltra viszszatekintő magyar liberalizmust (szabadelvűséget) csapás érte-e. Annyi biztos, a „szürkeállomány” nyomtalanul felszívódott, hasonlóan a szürke szamárhoz: eltűnt a ködben. Véleményem szerint, amikor az SZDSZ húsz évvel ezelőtt nagy reményekkel és még nagyobb ármányokkal vetette bele magát a főhatalomért vívott küzdelembe, eleve saját sírját ásta meg. A „tojásfejűek” bár alulmaradtak az MDF-fel folytatott politikai küzdelemben, nem tudták feledni a hatalom megízlelt mézesmadzagját, és elveik helyett inkább kormányzati befolyásuk megszerzésére törekedtek. Küldetéstudatuk megmaradt ugyan, de a liberalizmus lelke és lelkiismerete, az általános emberi szabadság tisztelete eltűnt belőle. A karcsú, könnyed intellektuális imázs egyre jobban elzsírosodott, és a pozíciószerzés vágyává változott. Egy rég használt szóval: balkáni lett. A kommunisták egykor volt valódinak vélt ellenzéke, az MDF és az SZDSZ jellemző módon, miután – végszükségben – megpróbáltak kart karba ölteni, együtt lehelte ki bemocskolt lelkét. Mondhatni, ez lett a médiát hajdan lázba hozó Kónya–Pető-vita végkifejlete.
Tehát azt kell gondolnunk, hogy a magyar liberalizmus a szabad demokraták harakirijével semmit sem vesztett, a társadalom pedig – a bitorolt kulturális pozíciókat és a médiára, valamint a közgondolkodásra gyakorolt hatásukat sikerül a minimumra csökkenteni – nyert vele.
Egy alapvető dologról, ha a szabadelvűséget féltjük, nem szabad megfeledkeznünk: a Fidesz alapítói, későbbi vezető politikusai mondhatni Bibó István eszméin nőttek fel, s liberalizmusuk, demokratikus gondolkodásuk, szabadságszeretetük aligha volt csupán ifjúkori fellángolás. Miként kommunistaellenességük sem, amelynek reális és aktuális volta a Gyurcsány-korszakban és az azt követő események során maradéktalanul bebizonyosodott. Azt gondolom, hogy a magyar szabadelvűség őre nem az LMP lesz, legalábbis nem egyedül, s nem az SZDSZ-es hagyományok folytatójaként. Liberális minimum nélkül ugyanis nincs demokrácia, nincs modern állam. Ha komolyan vesszük a Fidesz nevét és a szándékot, ami létrehozta, abban is bíznunk kell, hogy a hűség, amelyre ez a név utal, a párt teljes létezésére és politikai stratégiájára, erkölcsiségére is vonatkozik.
Az SZDSZ ravasz álliberalizmusa és a Debreczeni-féle Gyurcsányban prófétát látó sajnálatos eszementség helyett Magyarországnak alapvető szüksége van a szabadelvűséghez való igazi hűségre. Enélkül szinte egész kulturális múltunkat és létünket semmisnek tekinthetnénk. A liberalizmus – a hatalmi politikában – a demokrácia, a jogbiztonság, a törvényesség, a szabadság tisztelete és védelme. A társadalmi szférában: közművelődésben, oktatásban, a magas kultúrában pedig alapvetően tudatformáló szerepe van, szolidaritásra, egymás tiszteletére, a különböző életfelfogások elfogadására int. A szabadelvűség nem a hatalom, nem a felülről jövő kényszer által hatott és hat a világban, hanem, mintegy beleivódva létmódunkba, erősíti és táplálja az emberi természetben rejlő segítőkészséget, önmérsékletet, empátiát és lojalitást. Ha Magyarország népe valóban egyet és jót akar, mindenképpen ezen az úton kell járnia. Erre a magyar értelmiségnek éppúgy döntő hatása lesz, mint a politikának.
A liberalizmus nem kultúrklánok uralmát jelenti, hanem az egyenlő mércét és a gondolkozás szabadságát. Hogy miként valósul meg mindez Magyarországon, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.