Használhatatlan másolatok

Tovább gyűrűzik a sanghaji világkiállítás körüli botrány. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a sanghaji világkiállítás magyar részvételének lebonyolításával a Gyurcsány-kormány által megbízott Genexpo nem eredeti, lényegében használhatatlan dokumentumokat adott át elszámolásra.

Bodacz Péter
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig nem adta át a tételes elszámoláshoz szükséges eredeti dokumentumokat a Genexpo 2010 Hungary Kft. – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A tárca szerint a benyújtott másolatok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan, a minisztérium pedig csak az igazolt és jogos költségeket kész kifizetni. A KIM emlékeztetett arra, hogy a sanghaji világkiállítás kapcsán továbbra is tart a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata, amelynek alapján – mint arról elsőként lapunk is hírt adott – a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat. A nyomozás során több cégnél volt házkutatás, és iratokat is lefoglaltak.
A KIM közlése szerint ez év márciusáig több mint másfél milliárd forintot, a teljes vállalkozói díj csaknem kétharmadát fizette ki a Bajnai-kormány a Genexpo részére, annak ellenére, hogy a világkiállítás és így a magyar pavilon hivatalos megnyitója csak 2010. május 1-jén volt. – A társaság és annak alvállalkozói – a kulturális megjelenésért felelős BMC Kft. kivételével – többszöri felszólítás ellenére sem a tárcának, sem pedig a Kehinek nem adták át az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat, noha ennek szükségességét indokolja az a körülmény is, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az előző kormány több olyan tételt is kifizetett, amelyek mögött ténylegesen nem volt teljesítés – áll a KIM közleményében. A tárca szerint az eddig átadott dokumentumok között számos olyan akad, amelyekhez a számlákat még másolatban sem csatolták. A tárca közlése szerint a kormány is szorgalmazza az ügy mielőbbi tisztázását, egyben felszólítja a Genexpót az együttműködésre.
A világkiállításra szervezett magyar részvétel lebonyolításával megbízott társaság amúgy is egyre erősebb szorításban van, hiszen – mint arról a távirati iroda beszámolt – a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának hazai dolgozói már egy ideje figyelmeztető munkabeszüntetésre készülnek. A kínaiak ugyanakkor nem csak fenyegetőztek: tegnap munkaidejük befejezése előtt elhagyták a magyar pavilont a műszaki dolgozók és a takarítók, de a biztonsági személyzetet sikerült a pavilonvezetésnek visszatartania. Az MTI helyszíni tudósítása szerint a sanghaji Tien Ji (Tian Yi) a hét elején bekérette Dégen Istvánt, aki az ügyben nemcsak pavilonigazgatóként, hanem az alvállalkozó Expo Trade Kft. vezetőjeként is érintett, s felszólította arra, hogy záros határidőn belül teljesítse fizetési kötelezettségét. Bár a KIM egyértelművé tette, hogy „bemondásra” nem fizet, a mostani ügy kivétel lehet. Legalábbis erre utal, hogy a tárca közölte: a helyzet mihamarabbi tisztázása érdekében felvették a kapcsolatot a kínai kormánnyal és a szervezőkkel.
Lapunk megkeresésére Galambos Iván, a Genexpo ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni, mondván, később, közleményben kívánnak reagálni a tárca által közöltekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.