Hirtelen megugrott a termények ára

Négyhavi árcsökkenés után júliusban jelentősen, 12,8 százalékkal ugrott meg az agrártermékek termelőiár-szintje az előző évhez viszonyítva. A drágulás oka a kedvezőtlen időjárás.

Dénes Zoltán
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusig leginkább az idényjellegű termények ára drágult idén, így a különböző zöldségek és gyümölcsök esetenként akár kétszer annyiba is kerülhettek, mint tavaly. Éves összehasonlításban ugyanakkor a január–júliusi időszakban összességében csak ötszázalékos drágulás volt kimutatható az agrártermékek termelőiár-szintjében, mivel az év első felében még folyamatosan csökkenő tendencia érvényesült – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett gyorsjelentéséből. A január–júliusi időszakban a növényi termékek árszínvonala 9,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára pedig két százalékkal csökkent.
Júliusban a gabonafélék termelői ára 14,1 százalékos drágulást mutatott. 2010 júliusában a búza ára tonnánként 1750 forinttal, 5,9 százalékkal, 31 300 forintra emelkedett. Piaci információk szerint egyébként azóta az étkezési búza ára a tonnánkénti 60 ezer forintot is megközelítette, a napokban pedig egy lassú árcsökkenés kezdett kibontakozni. Az étkezési célokra szánt olajnövényekért, a napraforgóért, a repcéért és a szójáért 18,9 százalékkal többet kaptak júliusban a termelők, mint 2009-ben. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 42,6, illetve 39,5 százalékos növekedés következett be. Miközben az uborka ára nem változott, a zöldpaprikáé 120 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök termelői ára is 55 százalékkal emelkedett. A meggy ára 71,4, a ribizlié 55,3, a málnáé 12,6 százalékkal lett drágább. A vágóállatok termelői ára 2010 hetedik hónapjában 3,6 százalékkal mérséklődött 2009 azonos időszakához viszonyítva. Csaknem 20 százalékkal drágult a tej is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.