Illetékmentes lakásvásárlást!

Jelentősen lendíthetne a három év óta zuhanó ingatlanpiaci forgalmon, ha a lakásvásárlás után befizetendő átírási illetéket levonhatnánk a személyi jövedelemadóból – áll az Ingatlanmagazin.com elemzésében. Más szakértők kétségbe vonják az elképzelés megalapozottságát.

Hajdú Péter
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedőre fordíthatná az évek óta zuhanó ingatlanpiacot, ha levonhatnánk a lakásvásárlás után fizetendő illetéket a személyi jövedelemadónkból. Azok a vevők, akik az árak további csökkenésére számítanak, és ezért csendben várnak a szebb időkre, biztos megmozdulnának – mondta el lapunknak Balogh László, a javaslat kidolgozója, a szakportál munkatársa. Jelenleg az a helyzet, hogy az eladók és a vevők egyaránt kivonultak a piacról a kedvezőtlen kilátások miatt: 2008 óta folyamatosan csökken az ingatlanokra vonatkozó hirdetések száma, évről évre kevesebb építési engedélyt adnak ki, és a hitelek iránti igény is folyamatosan mérséklődik. Ez a tendencia az állami bevételeken is látszik, hiszen tavaly majd 11 százalékkal kevesebb volt az illetékbevétel, mint 2008-ban.
A szakember kiemelte, javaslatuk fontos része, hogy csak egy meghatározott időszakban – a kormány egyetértése esetén 2011-ben – volna érvényben. A számítások szerint kedvező esetben akár az utolsó „békeév”, vagyis 2008 forgalmát is elérhetné a jövő évi ingatlan-adásvétel értéke. Ezzel az állam is jól járna, hiszen 2011-es értékesítések kapcsán keletkező szja-viszszaigénylés a költségvetést csak 2012 májusában terhelné, amikor az várhatóan kedvezőbb állapotban lesz, mint jövőre – hangsúlyozta Balogh László. A növekvő forgalom emelkedő adóbevételeket is jelent majd, különösen, ha az intézkedéssel a piacot a lassú, elhúzódó emelkedés helyett sikerül gyorsabb növekedési pályára állítani. Az elképzelést jelenleg vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Másként látja a piacot Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezetője, aki kifejtette: az ingatlanvásárlók számára ugyan kedvező lehet egy ilyen megoldás, a nemzetgazdaság és a költségvetés szempontjából viszont kérdéses a hatás. Az ingatlanforgalom növekedése ugyanis csak akkor lesz stabil, ha erős a gazdaság, a javaslat viszont csak előre hozza a 2012-es vásárlásokat, igazi föllendülést nem okoz. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint az ötlet jó, viszont nagyon kicsi hatása lehet a piacra, a legfontosabb problémát azonban nem oldja meg. Az embereknek ugyanis nincs pénzük lakásra, hitelfelvételre nagyon kevesen gondolnak, így nehéz lesz őket mozgásba hozni. A piac egyébként is a kormány otthonteremtési programjára vár, illetve arra, hogy létrejöjjön a devizahitelesek gondjainak megoldására ígért nemzeti eszközkezelő szervezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.