Kérdések az afgán támadással kapcsolatban

Olvasónktól
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar missziónk, illetve az afgán támadással kapcsolatos észrevételemet az alábbiakban foglalom össze. Megdöbbentő hír, ha fiatal élet értelmetlen haláláról olvasunk. Békeidőben egy katona hősi halála megdöbbentő hír. Ilyenkor óhatatlanul felvetődik a kérdés: elkerülhető-e, megakadályozható-e az ilyen esemény? Benkő altábornagynak a Magyar Nemzet augusztus 31-i számában megjelent nyilatkozata (végre!) egy hivatásos és képzett tiszt véleményét tárta elénk, amelyben a tragédia néhány részletét és a kiváltó okokat elemzi.
Ennek ellenére számos kérdés még ma is tisztázatlan. Az altábornagy úr említést tesz arról, hogy tudtak az ellenséges erők csoportosulásáról, vagyis a tálibok készültek erre az akcióra. Ezt megerősíti, hogy három irányból lőtték a konvojt, és a páncéltörő gránátot is vélhetőleg közelről, úgy negyven-ötven méterről lőhették ki hajnalban, messzebbről mozgó célpontot sosem találtak volna el. Ilyen körülmények között felvetődik a kérdés: ki informálta a tálibokat a közelgő magyar csapatmozgásról? Milyen hatékony a magyar és a nemzetközi erők katonai elhárítása és felderítése? A magyar csoport elvonulását nyílt vagy titkosított parancsban adták-e ki? A veszélyes helyzetre tekintettel miért nem alkalmaztak fedőakciót?
Hadműveleti területen a páncélos erők harcászati szabályzata értelmében (amit még én is tanultam közel hetven éve) zárt rendbe felzárkózva csak akkor haladhat egy menetoszlop, ha az előzetes felderítés egy várható ellenséges támadást kizárt. Az oszlopot ilyen esetben is fegyveres erővel kell biztosítani. A biztosító járőrök terepszakaszról terepszakaszra haladva, látótávolságon belül kísérik a járműveket, és figyelik a környező terepet. A biztonságos mozgásra vonatkozó szabályok legdurvább megsértése, ha egy páncélos menetoszlop ellenséges területen, felderítés és biztosítás nélkül, szoros kötelékben halad hegyoldallal szegélyezett szűk útvonalon. Ilyenkor a felkészült és jól vezetett ellenség előbb kilövi az első és az utolsó páncélost, majd kényelmesen megsemmisíti a többit. Eredményes hadműveletet vezetni nemcsak méregdrága technikával vagy fellengős beszédekkel, hanem a józan paraszti ész használatával és a szabályok megfelelő alkalmazásával is lehet.

Dr. Bercsényi Miklós
nyugalmazott alezredes, Eger

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.