Lavinát indíthat el a svájci frank

A magyar gazdaság egészét veszélyezteti a svájci frank erősödése. Az árfolyam mozgása már nem csak a devizahiteleket törlesztőknek okoz problémákat. Az újabb gyengülés mögött nemzetközi okok keresendők, a befektetők egyre jobban tartanak egy újabb gazdasági válság kitörésétől. A pénzügyi felügyelet szerint még nincs szükség vészforgatókönyvre.

Csécsi László
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország számára beláthatatlan következménnyel járhat a svájci frank további erősödése. Az alpesi deviza drágulása kapcsán eddig elsősorban a devizahitelesek problémái kerültek szóba, ám a jelenlegi árfolyam a szakemberek szerint nem csak az adósok életét nehezíti meg, az egész pénzügyi szektort és ezen keresztül a gazdaságot is bajba sodorhatja. Tegnap az alpesi deviza 226 forint fölött is járt, és újabb történelmi csúcsot állított fel. A magyar gazdasági miniszter költségvetést érintő bejelentései után visszaerősödött az árfolyam, lapzártánk idején 223 forint alatt folyt a kereskedés. Az euró árfolyama tegnap 287,5 és 289,5 forint között ingadozott, az esti órákban pedig 287 forint környékén időzött.
Londoni elemzők szerint egyébként a svájci frank mozgása pénzügyi szempontból már fontosabb tényező, mint az euró kurzusé, mivel a rekordokat döntögető árfolyam immár a bankszektor egyensúlyát is megkérdőjelezi. Londoni szakértők szerint elképzelhető, hogy a svájci jegybank vezetői kijelentéseikkel megkísérlik a frank gyengítését, de ezektől a próbálkozásoktól nem várhatunk jelentősebb hatás. A TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemzőrészlegének helyzetértékelése szerint a magyar háztartások és a vállalati adósok svájcifrank-alapú devizahitelei elérik a hazai össztermék (GDP) egyötödét. – A Magyar Nemzeti Bank teljes mértékben tudatában van e fenyegetésnek, és „vészkamatemelésekkel” siethet a forint védelmére – idézi a távirati iroda a londoni elemzőket.
A frankot rengeteg körülmény erősítheti, de általánosságban úgy tartják a szakemberek, hogy minél aggasztóbbak a világgazdaság kilátásai, annál többen menekülnek az alpesi devizához, így annak árfolyama mind erősebbé válik. Márpedig manapság újra felerősödtek azok a félelmek, amelyek az úgynevezett W-forgatókönyvet tartják valószínűnek. Magyarán úgy gondolják, hogy a gazdasági válságnak még nincs vége, sőt, egy kisebb kilábalási időszakot újra egy hanyatló periódus követ majd.
A drága frank egyébként nemcsak a pénzügyi szektorra gyakorol nyomást, hanem a háztartásokon keresztül az egész gazdaságra. Az nyilvánvaló, hogy ha megnőnek a törlesztőrészletek, akkor megugrik a bedőlő hitelek száma is. Ugyanakkor tegnap Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke azt nyilatkozta, hogy nincs szükség vészforgatókönyv készítésére a forint árfolyamának alakulása miatt. – A devizahitelesek gyakorta még mindig előnyösebb helyzetben vannak, mint akik forinthitelt vettek fel, és fizetési képességük is jobb, náluk kisebb a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya, mint a forinthiteleknél – jegyezte meg Szász Károly.
A gazdaságnak azonban nemcsak azok okoznak nehézséget, akik nem fizetnek, azokról sem szabad elfeledkezni, akik igaz nehezen, de mégis összekaparják valahogy a részletre valót. Ők ugyanis a gazdaság többi szektorától, például az élelmiszeripartól vonják meg a vártnál magasabb törlesztőrészletre kifizetett pénzeket, így a belső fogyasztást gyengítik. A magyar gazdaság helyzetének legfontosabb mutatója egyébként valamelyest emelkedett a második negyedévben. A GDP 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 2010 első negyedévével összevetve pedig nem változott – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Szorít a gyeplőn a PSZÁF. Pénzügyi békéltető testület létrehozásával tenné gördülékenyebbé a banki ügyfelek és a pénzintézetek között kialakult viták megoldását a PSZÁF. Szász Károly, a felügyelet elnöke tegnap elmondta, hogy a békéltető testületek működése azért előnyös, mert ingyen, egyszerűen és három hónapnál rövidebb idő alatt tenne pontot a problémás kérdések végére. A szakember szerint jelenleg azért nem hatékony a testületek működése, mert a pénzintézetek nem működnek együtt velük. – Ha a felügyelet mellé kerülnek független intézményként, tekintélyes szakemberekkel töltik fel őket, s kötelező lesz az együttműködés is – jegyezte meg Szász Károly. Az első fél évben egyébként több mint 106 ezer esetben panasz érkezett a PSZÁF által felügyelt intézményekhez, míg magához a felügyelethez közel húszezer megkeresés futott be, és ezek miatt több mint hatezer eljárás indult a szolgáltatók ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.