Leállítottuk a vezetéképítést?

Munkatársunktól
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállt a magyar fél miatt a Szlovákiát hazánkkal összekötő gázvezeték építése – állította Antoine Jourdain, a gázvezeték szlovákiai részét építő Eustream társaság elnöke a Sme című napilapnak. – Arra a következtetésre jutottak, hogy a megrendelt kapacitásoknál számukra a projekt nem eléggé kifizetődő – mondta Jourdain az újság hétfői számában megjelent interjúban. Ugyanakkor hozzátette: nem biztos, hogy a projekt véglegesen a múlté.
A távirati iroda összefoglalójából kiderült, a szlovák oldalon mintegy húsz, a magyaron pedig kilencvenöt kilométernyi cső megépítéséről van szó. A várható szlovákiai költség körülbelül húszmillió euró, ezzel szemben a magyarországi csaknem százmillió euró nagyságú. (Az Európai Unió tavasszal harmincmillió eurós támogatást szavazott meg ennek a beruházásnak.) Mint Antoine Jourdain fogalmazott, a magyar fél, vagyis az FGSZ Földgázszállító Zrt. a kapacitás jövőbeni kihasználtságát érintő piaci felmérés eredménye alapján hozta meg a döntését.
Ezt támasztja alá az FGSZ honlapján megjelent közlemény is, amely szerint a vezeték magyarországi szakaszára nyílt kapacitáslekötési aukcióra összesen hét társaság nyújtott be vételi ajánlatot különböző lekötési időszakokra és különböző földgázmennyiségekre. Ezek alapján a rendszerirányító társaság az eljárást sikertelennek minősítette és lezárta. Megjegyezték, a továbbiakban az FGSZ elemzi a szlovák–magyar összekötő vezeték esetleges megépítésének, és annak más módon történő finanszírozhatóságának alternatíváit.

Előrelép a Nabucco. Az Európai Bizottság tegnapi, brüsszeli nyilatkozatában megelégedéssel nyugtázta, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság és a Nabucco Földgáz Vezeték Nemzetközi Kft., valamint a Nabucco részvényesei megbízólevelet írtak alá, amely e pénzintézetek erős elkötelezettségét tükrözik a Nabucco projekt mellett, és amely fontos lépést jelent e földgázvezeték kivitelezésére. A Nabucco projektet az Európai Bizottság támogatja azért, hogy „stratégiailag hozzájáruljon az európai energiabiztonsághoz”. A projektben részt vevő Mol közleményében fontos lépésnek nevezte a megbízólevél aláírását. Azonban hozzáfűzték, ennek ellenére még sok munka van hátra a beruházással kapcsolatban. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.