Magyarok a globalizációban

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon készült-e arról közvélemény-kutatás, milyen lesújtó véleménnyel vannak a polgárok a globalizáció néven ismeretes, sokak szemében hírhedtté vált jelenségről? Úgy járhatnak vele a világszerte, mint a reform szóval Magyarországon. Hiszen nálunk a nyolc év könyörtelen, profinak álcázott balfácán balliberális kormányzásnak köszönhetően elég, ha valaki reformokról beszél, máris virtuális bicskák nyílnak a lakosság zsebében. Jó esélye van tehát a globalizációval érvelőnek, hogy melegebb éghajlatra küldjék. Az emberek lelki szemei előtt inkább a kókuszdió-puhaságú, más földrészről származó paradicsomok, egyes bevásárlóközpontok drága és gagyi választéka, a multicégek ultimátumszerű rámenőssége, a külföldi szolgáltatók ellentmondást nem tűrő árdiktatúrája és sok bank ügyfélellenes gyakorlata jelenik meg. Ezért hasznosak az olyan előadások, mint amit Klaus Dicke, a jénai egyetem rektora tartott Globalizáció, világ-belpolitika és a változó állam címmel az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen. A történész-politológus professzor referátuma tudományos alapossággal járta körül a témát. Így nem is lehetett alkalmas, hogy direkt módon oszlassa a globalizáció fogalmához tapadó kellemetlen össztársadalmi asszociációkat. Mégis szükséges lenne, hogy az objektív elemzések vegyék át a balliberális, neoliberális ájult globalizációdicsőítő himnikus hozsannázások helyét. A Konrad Adenauer Alapítvány meghívására az egyetemen vendégeskedő tudós ugyanis a világ közelebb hozatalának, kinyílásának a kommersz, populista reklámokon túlmutató oldalait, előnyeit is a hallgatóság elé tárta.
Ne feledjük, a globalizációs folyamatoknak nem csak árnyoldalai vannak. Az információk szabad áramlását, felgyorsulását talán mégsem kell a negatívumok közé sorolni. Miként azt sem, hogy a jogsértésekről hamar értesülni lehet és szükség esetén nagyobb hatásfokkal léphetünk fel – a modern informatikának is köszönhetően. A német professzor Immanuel Kantot idézte, aki szerint a világ annyira összenőtt, hogy egy igazságtalanság mindenütt igazságtalanságnak számít. Ez pedig akár egy valamikori világállam és a világalkotmány alapja is lehetne. A rektor emlékeztetett: nagyobb figyelmet keltenek a globalizációs kihívások a kirobbant válság óta, s közelebb kerültek hozzánk a pénzügyi kérdések is. A társadalmak a saját bőrükön érzik, hogy az össznemzeti problémákra nem lehet elszigetelt válaszokat adni. A türingiai tudós és Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője is méltatta Magyarország szerepét a huszadik évfordulójához érkező német újraegyesítésben. Utaltak rá: ez a gesztusunk általános határnyitáshoz vezetett, s közelebb kerültünk egymáshoz. Ha így van, ez azt is jelenti, hogy Magyarország kiemelt szerepet játszott a kelet-nyugati konfliktus feloldásában. Vagyis a globalizációs folyamatok felgyorsulásához is mi adtuk a lökést, amely csak a szovjet világrend összeroppanása után bontakozhatott ki. Márpedig mindezek ismeretében különösen méltánytalan a magyar állammal szemben, hogy végül is a globalizáció eszköztárával, s nevében próbálják lenyomni a törvényes kormányt. Érzékeltetve: aki nem áll be a sorba, s nem fogadja el szervilisen, hogy az IMF-nek és a pénzpiacoknak mindig igaza van, azzal szemben a legszélsőségesebb nyomásgyakorlástól sem riadnak vissza. Dicke professzor szerint az államot sok tekintetben korlátozni tudják az NGO – nem kormányzati – és más globalizációs szervezetek, tehát az állam nem a marxista értelemben elhal, hanem alkalmazkodik. Ez mégsem lehet azonban önfeladás egy olyan korban, ahol az állam szerepe – éppen a nemzetközi piaci mechanizmusok elfajulása és a pénzügyi szervezetek tehetetlenkedése, csődöt mondása miatt – felértékelődik. Nem lehet üdvözlendő világtrend, ha a pénzpiacok, a multinacionális érdekek erőszakosan el akarják jelentékteleníteni az államokat, s móresre tanítani azokat, akik a nemzeti érdekeket össze akarják hangolni az euroatlantiakkal. Más szavakkal: nem szabad, hogy felsőbb hatóságokként, pénzügyi karhatalmi szervekként működjön akár az IMF, akár az Európai Unió, mert éppen eredeti célkitűzéseikkel kerülnek szembe. Vigyázat! Ha a nemzeteket, államokat azok akarata ellenére, s nem velük egységben akarják boldogítani, éppen olyanokká válnak, mint az a globális hatalomra törő bolsevik rezsim, amelynek összeomlását az egész világ ünnepelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.