Médiacsomag: az EU nem aggódik

Bár az MSZP mindent megtesz, hogy nemzetközi szervezetek ítéljék el a formálódó magyar médiaszabályozást, ennek ellenére sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság nem marasztalta el hazánkat.

Bodacz Balázs
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sért közösségi jogot az Európai Bizottság szerint a magyarországi médiaszabályozás, a grémium úgy látja, hazánkban is biztosítottak a szabad sajtó működésének feltételei. Az Európai Parlament kedden késő estig vitázott egy beadványról, amely szerint „a Cseh Köztársaság és Olaszország után Magyarország, Észtország és Románia is az információ és a média szabadságát súlyosan korlátozó tervezeteket vitat meg, amelyek olyan hatáskörökkel kívánják felruházni a kormányokat, amelyek birtokában meghatározhatnák a média által közölt tartalmakat, cenzúrázhatnák az ellenük irányuló bírálatokat, és növelhetnék a média kormányzati ellenőrzését”.
Az MSZP mindazonáltal az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük alkotmánysértő a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával létrehozott intézményrendszer és finanszírozási rendszer, valamint a jogszabály számos más paragrafusa.
Az Európai Bizottság képviselője egyáltalán nem osztja a magyar szocialisták aggodalmát: Nellie Kroes médiabiztos szerint egyik uniós országban, így Magyarországon sincs veszélyben a sajtószabadság. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – amelynek semmi köze sincs az Európai Unióhoz – viszont másként ítéli meg a helyzetet: Dunja Mijatovics sajtószabadság-biztos Martonyi János külügyminiszternek kedden azt írta, hogy „a közszolgálati médiát a közvetlen politikai irányítás veszélye fenyegeti”. L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke tegnap rámutatott: az EBESZ-jelentés szóról szóra az MSZP álláspontját visszhangozza. – Jó lenne, ha végre megváltozna az az 1998 és 2002 között jellemző gyakorlat, hogy Magyarországon valakik megírnak anyagokat, ezeket kijuttatják nemzetközi szervezetek vezetőihez, majd ezek az anyagok a nemzetközi szervezetek fejléces papírjain jelennek meg – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.