Megérkezett Pécsre a Gyugyi-gyűjtemény

A pécsi Európa kulturális fővárosa programban megszépülő, átalakuló, egykor a Zsolnay- gyárnak otthont adó területen álló Sikorski-házban kapott helyet a világhírű, hatszáz darabos Zsolnay porcelánokból álló gyűjtemény. A Gyugyi László nevével fémjelzett tárlat mától várja a látogatókat; a megnyitón beszédet mondott Schmitt Pál államfő és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár is.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hárommillió euró értékűre becsült gyűjteményt – amely a Zsolnay-gyár történetének legfényesebb negyven esztendejét (1870–1910) átölelő időszakából származó műtárgyakat foglalja magában – másfél millió euróért vásárolta meg a pécsi városvezetés 2009-ben. A magyar származású, Pittsburghben élő Gyugyi Lászlóval még két évvel ezelőtt vette fel az előző pécsi vezetés a kapcsolatot. Bár korábban a magántulajdonba vétel lehetősége is felmerült, végül a fideszes városvezetés úgy döntött, hogy a város birtokába kerüljenek a kincsek. Az eredeti végzettségét tekintve villamosmérnök budapesti születésű műkedvelő a filozófia doktorátust is megszerezte, s csaknem 80 szabadalmát jegyzik az Egyesült Államokban. Gyugyi László négy évtized alatt gyűjtötte össze a műtárgyakat.
A ma még félkész Zsolnay kulturális negyedben varázslatos helyszínt találtak a daraboknak, hiszen a szecessziós stílusú, pirogránittal díszített (Zsolnay Vilmos lányának, Júliának férjéről, az építész Sikorski Tádéról elnevezett) Sikorski-házat nyitották meg a műtárgyegyüttes előtt. Az utóbbi hónapokban felújított épület termeiben most lámpatestek, plasztikák, kerámiafestmények és természetesen Zsolnay-vázák, -tálak sorakoznak a historizmus, a millennium és a szecesszió világából. A historizmus korszaka (1878–1885) alatt keletkezett tárgyakra a természet motívumai mellett a régészeti és néprajzi gyűjtőmunka „sajátos és nemzeti” forrásai jellemzők. A Zsolnay kisaszszonyok, Teréz és Júlia részfeladata volt az ornamensek gyűjtése. A gyűjtemény különlegessége, hogy mindkettőjüktől saját festésű, szignált, datált korai tárgyat is láthatunk a kiállításon. E térben látható a korszak egyik legmeghatározóbb, a „nyugati orientációt” képviselő tervezőjének, Klein Árminnak a munkái is. Az egy személyben festő, szobrász, forma- és dekortervezőként is dolgozó művész munkájára jellemző témák a klasszicizáló, görög mitológiai alakok, a kora reneszánsz öltözékű figurák, az ónémet típusú portrék és a magyar népélet jelenetei.
A következő korszak az 1896-os millenniumi évhez kapcsolódik. Ekkor új máztechnikát fejlesztett ki Zsolnay Vilmos, amelyet az ünnep tiszteletére millenniumi technikának nevezett el. A későbbiekben eozin néven csodált, színjátszó mázféleségekkel jelent meg, amelyeken nemesfémek és drágakövek színe csillog. Ez a technika tette a gyárat világhírűvé, amely egybeforrt Zsolnay Vilmos nevével. Ehhez a periódushoz tartoznak az indiai, japán és kínai mintázatú műtárgyak is, amelyet a magyarság ázsiai eredetének kutatása motivált. Az alapító halála után fia, Miklós vette át a gyárat, s 1900–1921 között vezérszerepet töltött be annak történetében. Ő hívta Pécsre Rippl-Rónai Józsefet, Apáti Abt Sándort, s a fiatal szecessziós gárda további tagjait. Apáti Abt Sándor kiemelkedő szerepet játszott a szecessziós periódus művészeti munkájában, hiszen tíz évig dolgozott Pécsett. Termékeny alkotó volt, a Sikorski-házban megjelenő munkái mellett a Zsolnay-mauzóleum szobrászati elemeit is ő mintázta az eozinszarkofág domborműveivel együtt.
A tárlat tegnapi ünnepélyes megnyitóján Schmitt Pál államfő elmondta, az igénytelenségre hajlamos világban a szépség kultuszát hirdetik e művek, s a Zsolnay a pécsiek szíve csücske, ezért is kiemelendő a város által elindított közadakozás. A köztársasági elnök megjegyezte, az EKF-programon keresztül Pécs hozzájárul az ország nemzetközi jó hírnevéhez, s a város jól sáfárkodik talentumaival, hiszen egyre többen tudják: érdemes a határtalan városba látogatni egy-egy művészeti eseményre.
Páva Zsolt polgármester és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár beszéde után a Sikorski-házban felavatták Sikorski Tádé emléktábláját, amelyet a pécsi lengyel önkormányzat készíttetett el.
A gyűjtemény bemutatásával Pécsett persze nem áll meg a Zsolnay-értékekkel kapcsolatos munka. A városvezetés a kollekció megvásárlása kapcsán Értékmentők címmel – jelenleg is futó – közadakozást is szervezett. A program igencsak népszerűnek mondható, hiszen a június végi indulást követően már több mint ezren áldoztak erre a nemes célra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.