Mind nehezebb a mentők dolga

A párás levegő okozta bőrbetegségektől szenved az a harminchárom bányász, akik a chilei San José arany- és rézbányájában bekövetkezett omlás miatt augusztus 5-e óta várnak megmentőikre. Egy kürtőn át antibiotikumokat küldtek hozzájuk, de néhányan depresszióval is küzdenek, amióta megtudták, hogy még hónapokig lesznek a mélység foglyai.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikezdte a chilei San José arany- és rézbányájában omlás miatt hétszáz méteres mélységben rekedt harminchárom bányász egészségét a 30 Celsius-fokot meghaladó meleg és a csaknem kilencvenszázalékos páratartalom. Valamennyiükön kiütések jelentkeztek, s a jelek szerint néhányukat többféle bőrbetegség is megtámadta.
A mentőalagút fúrására vállalkozó szakemberek mind nagyobb tempót diktálnak maguknak, de még így is eltarthat három hónapig, amíg eljutnak az omlás helyszínére. Ez túlságosan hosszú idő a megbetegedett embereknek, akikhez ezért a fertőzések megfékezését szolgáló antibiotikumokat és gyógykrémeket is lejuttattak azon a szűk járaton, amelyen az élelmet és a tiszta ruhát kapják. A kürtőn időről időre hűvös, száraz levegőt is befújnak. A legjobban most azért a bányászért aggódnak, aki cukorbeteg, ezért a bőrfertőzés veszedelmes szövődményekkel is fenyegeti. Az ő számára inzulint is továbbítottak a mélybe. Tetézi a bajt, hogy a NASA felkért szakértőinek tanácsára a videokapcsolat segítségével őszintén tájékoztatták a bajba került bányászokat arról, hogy nem napokba vagy hetekbe, hanem hónapokba telhet, mire kiszabadítják őket. A bánya bejáratánál sátort verő rokonaik – akik a hét vége óta videokapcsolatot tarthatnak szeretteikkel, elmondták, hogy egyesek dühvel fogadták a hírt, másokon pedig kezd elhatalmasodni a depresszió.
A hozzátartozók mindazonáltal folyamatosan próbálják tartani a lelket a lent lévőkben és magukban is. Pontosan egy hónappal a baleset után jubileumi ünnepséggel köszöntötték a bánya kitartó foglyait – írta az AP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.