Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telegraph.co.uk
Nagy-Britannia felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és az Európai Unió tagállamaival kötött kiadatási egyezményeit, mert szerinte a jelenlegi rendszer nem garantálja kellőképpen a brit állampolgárok védelmét – számolt be a konzervatív brit lap. Az Egyesült Államokkal a 2001. szeptember 11-i merénylet után kötötte a megállapodást Nagy-Britannia, hogy a terrorizmus elleni küzdelem keretében könnyebb legyen a gyanúsítottak kiadatása.

Latimes.com

Al Gore az első olyan volt alelnök, akiről iskolát neveztek el az Egyesült Államokban, igaz a névadónak a táblán osztoznia kellett Rachel Carson írónővel, a modern környezetvédelmi mozgalom megalapítójával – adta hírül hétfőn az amerikai napilap. A megtiszteltetés szépséghibája, hogy 75,5 millió dollár (16,7 milliárd forint) értékű, s a fellengzős Carson-Gore Környezetvédelmi Tudományos Akadémia névre keresztelt iskolát egy szennyezett talajú telken húzták fel Arlington Heightsban. A szennyeződés könnyűipari cégek és egy közeli benzinkút földbe süllyesztett tartályaiból származik.

Online Focus
Norbert Röttgen német kereszténydemokrata környezetvédelmi miniszter nem kívánta személyes vereségeként értékelni a német atommegállapodást. „Én úgy hiszem, hogy a kompromisszum viszonylag közel áll az én álláspontomhoz, és ezért ezzel elégedett vagyok”, idézte a politikust a müncheni magazin. A vasárnap este megkötött és hétfőn bejelentett megállapodás szerint az idősebb atomerőművek a tervezettnél nyolc, míg a fiatalabbakat tizennégy évvel később fogják kikapcsolni. Röttgen ugyan a vitában a nyolcévnyi üzemidő-hosszabbítás mellett érvelt, most az átlag tizenkét esztendő. Az egyeztetések során azonban 28 évnyi hoszszabbítás is felmerült – emlékeztetett a miniszter.

The Times of India
Az angol nyelvű indiai lap tegnapi beszámolója szerint Manmohan Szingh kormányfő újságírók előtt kijelentette: Kína meg akarja vetni a lábát Dél-Ázsiában, és Újdelhinek fel kell készülnie erre az eshetőségre, mindenekelőtt Pakisztánhoz való viszonyának rendezésével. India miniszterelnöke azt mondta, a kínaiaknál „újfajta rámenősség” tapasztalható, s nehéz megmondani, hogy milyen irányban fejlődnek majd a dolgok.

BPEMR
Nyikolaj Szimakov, az orosz belügyminisztérium észak-kaukázusi körzettel foglalkozó főosztályvezető-helyettese az orosz lapnak adott interjújában elmondta, a moszkvai belügyminisztérium információi szerint Grúzia területén külföldi segítséggel terroristákat képeznek ki, akiket a felkészítés után – a szomszédos országokon keresztül – Oroszországba küldenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.