Önkorlátozó állami cégek

A megütközést keltő magas keresetek megfékezésére az állami tulajdonú cégek is alkalmazzák a köztisztviselők és közalkalmazottak bérére alkalmazott kétmillió forintos bérplafont. Noha e vállalati körnek nem kötelező igazodnia az Országgyűlés által júliusban elfogadott jogszabályhoz, ám a jó ízlés önkorlátozásra készteti az újonnan kinevezett menedzsmenteket.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérplafonról szóló törvény nem vonatkozik a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra, ennek ellenére – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint – az állami vállalatokat felügyelő és a magyar állam érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. új vezetése több alkalommal önálló lépéseket tett a jó erkölcsbe ütköző javadalmak megfékezésére, és alkalmazta az egyébként csak a közszférára érvényes jogszabályt – válaszolták a tárcánál a távirati iroda kérdésére.
Az MFB honlapján közzétett információk szerint a bank vezérigazgatója kétmillió, helyetteseik 1,9 millió forintot keresnek, ezenfelül az alapbér nyolcvan százalékának megfelelő prémiumra tehetnek szert. Az MNV-nél a vezérigazgató és általános helyettese szintén kétmillió forintot visz haza, s maximum tízhavi prémiumra jogosult előre meghatározott feladatok teljesítése esetén. A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójának személyi alapbére ugyancsak kétmillió forint, és legfeljebb ennek nyolcvan százalékáig részesülhet prémiumban, feltéve, ha maradéktalanul teljesít. A Szerencsejáték Zrt. első emberének alapbére is kétmillió forint, s teljesítménybére ennek nyolcvan százaléka lehet. A Magyar Postánál nincs olyan vezető, aki kétmillió forintnál többet keresne – noha a vezetőváltások előtt volt ilyen. Nem „lóg ki a sorból” a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója sem, aki szintén kétmilliós javadalommal rendelkezik, jóllehet a két vezérigazgató-helyettes 2,3, illetve 2,5 milliót keres. Mindhárman maximum nyolcvanszázalékos prémiumban részesülhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.