Putyin számol térségünkkel

Optimista a magyar–orosz kapcsolatok jövőjét illetően Vlagyimir Putyin. Az orosz kormányfő ezt Szocsiban jelentette ki, ahol háromórás beszélgetést folytatott a Valdaj Klub résztvevőivel, köztük lapunk rovatvezetőjével. Elmondta még, hogy Moszkva nagy terveket sző a közép-európai régióban, elsősorban az energetikát illetően, ám rendkívül komolyan veszi a széles nyomtávú vasút térségbeli meghosszabbítását is. Arról egyelőre nem beszélt, hogy ez az elgondolás Magyarországot vagy Szlovákiát érinti-e.

Stier Gábor
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepődött az orosz miniszterelnök, amikor arról hallott, hogy egyes médiumok otthon és nyugaton a putyinizmus magyar változatát láttatják az új magyar kormány működése kapcsán „Melyik országról is van szó?!” – kérdezett vissza Putyin tágra nyílt szemmel némi mosollyal a szája sarkában. A kérdés lényegére, miszerint miben is áll valójában a putyinizmus, csak annyit mondott, hogy „ezt inkább önöknek kellene megválaszolniuk”. Rögtön áttérve a kétoldalú kapcsolatokra, rendkívül bizakodóan beszélt azok jövőjéről. Megdicsérte Magyarország elmúlt évekbeli aktivitását, és világossá tette, hogy bár a pártok harcoltak egymással a kampányban, Oroszországgal mindenki jó kapcsolatokat akar. „Minden jól fog alakulni!” – nyugtatta meg széles mosollyal lapunk tudósítóját, komoly energetikai tervekről beszélve, és egy másik kérdés kapcsán a széles nyomtávú vasút továbbvitelében is komoly fantáziát látva. Az európai Nabucco vezeték jövőjéről meglehetősen nagy – és tegyük hozzá megalapozott – önbizalommal csak annyit mondott: ha egy ilyen helyzetben egy befektető kész finanszírozni a tervet, ám legyen, ő ebben semmi tragikusat nem lát. Dicsérte Törökország hozzáállását a Déli Áramlathoz, és megismételte azt a tényt, hogy a Nabucco legfontosabbnak tartott forrásáról éppen a napokban született megállapodás Moszkva és Baku között.
A modernizáció elkerülhetetlenségét és Oroszország határozott elkötelezettségét hangsúlyozták ezt megelőzően még Moszkvában azok a befolyásos döntéshozók, akik a Valdaj Klub tagjaival találkozva igyekeztek zárt körben, meglehetős nyíltsággal megvilágítani az orosz politika régi-új irányait.
Oroszország már a péteri reformok idején európai irányt vett, és a hatszáz évvel ezelőttihez sok tekintetben hasonló mai kihívások erőteljesebben ebbe az irányba fordítják az országot, amely azért jobban figyel a feltörekvő Ázsiára. Ezt a párhuzamot vezető kormánytisztviselők vázolták fel, aláhúzva, hogy Moszkva a külpolitikát is a modernizáció szolgálatába állítja. Nem hagytak kétséget afelől sem: Oroszország nem csupán a természeti kincsei eladásában érdekelt, hanem abban is, hogy egyenrangú partnerként vegyen részt a globális ügyek rendezésében.
Konkrét nemzetközi kérdésekről szólva a nevük elhallgatását kérő magas rangú politikusok reményüket fejezték ki, hogy az amerikaiak többsége nem úgy védi majd országa érdekeit, mint azt a neokonok tették. Rámutatnak, az oroszok tudják, hogy az utópia hova vezet, a neokon gondolkodás pedig a trockista eszmékre emlékeztette őket. A „valdaiak” beszélgetőpartnerei bíznak abban, hogy az orosz–amerikai újraindítást nem követi visszaesés és mint kiemelték, a kapcsolatok normalizálása új alapot teremt Moszkva európai elkötelezettségének elmélyítéséhez is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.