Relikviák új értelmezésben

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban látható Kárpáti Tamás Hungarikonok című gyűjteménye, amelynek legtöbb darabja a magyar művészet, irodalom, sport kiemelkedő személyiségeihez kötődő relikvia, kortárs magyar képzőművészek értelmezésében.

P. Szabó Ernő
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat megnyitóján Kautzky Armand színművész Petőfi-verset mondott, mégpedig az épület jobb szárnyának lépcsőjén állva. Noha csak a kastélybeli megnyitók hagyományaihoz illeszkedett ez a megoldás, amelynek révén a jelenlévők nagy száma ellenére is jól látható az előadó, akár utalásként is fölfogható a Nemzeti dalra, amely a gyűjtemény legújabb darabja. A hártyavékony, szinte átlátszó papír két oldalára nyomták a verset, amelyhez Győrfi András képzőművész alkotott „keretet”: a szöveg mellett Petőfi daguerrotip felvételről ismert arcképe jelenik meg, s a forradalomban részt vevő tömeget jelképező figurák. Igazi hungarikon ez a mű, ahogyan a gyűjtő alkotta szellemes meghatározás mondja: a magyarság múltja, jelene és jövője számára egyaránt fontos alkotás, amely, miközben a kultúra, a történelem meghatározó mozzanatait őrzi meg, a szellemi, morális vagyont újabb értékekkel gazdagítja.
Számos ilyen műtárgy van a gyűjteményben, mindegyik jellegzetessége az, hogy az önmagukban is értékes relikviák újabb jelentésrétegekkel gazdagodnak a kortárs képzőművészek jóvoltából, és új kontextusba kerülnek annak révén is, hogy különböző rangos kiállítóhelyeken a nagyközönség elé kerülnek. A kiállítások sorát a tavalyi Múzeumok éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett tárlat nyitotta meg, a sor az egri Dobó István Vármúzeumban, majd a bécsi Collegium Hungaricumban folytatódott. A keszthelyi bemutatón a kastély termeiben a korábbinál több látnivaló várja az érdeklődőket, elsősorban a színházi ereklyék jóvoltából. A gyűjteményt gazdagítja például Darvas Iván, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és Psota Irén egy-egy használati tárgya, de most látható először a pécsi Zsolnay-családhoz kötődő darabokból készült kollázs is. Nagy Imre órája, Károlyi Mihály botja a politikát, Papp Laci kesztyűje, Overdose patkója, Szívós István és Csapó Gábor sapkái a sportot, Faludy György tolla, Kertész Imre kalapja, Tandori sapkája, Örkény zsebórája, Karinthy írógépe, Mándy Iván fakése az irodalmat, Szabó István csapója, Makk Károly rendezői széke pedig a filmművészetet képviseli. Aba-Novák Vilmos pipája, Szőnyi István és Barcsay Jenő ecsete a képzőművészet nagyjai előtt tiszteleg, Szotyory László alkotása a nemrégiben elhunyt kortársra, El Kazovszkijra emlékezik.
Nos, Kárpáti Tamás gyűjteményének darabjai között aligha unatkozik valaki is, már csak azért sem, mert olyan kortárs művészek nevével fémjelezhető a gyűjtemény, mint Nádler István, Konok Tamás, Fehér László, Szemethy Imre, Ef Zámbó István, Kentaur, Radák Eszter, Barabás Márton, Haraszty István vagy éppen Pauer Gyula, akinek a kiállítás egyik legmegrázóbb munkája köszönhető. Egy orosz számológépről – abakusz, más néven scsoti – van szó, amelyet elsőként a Gulag egyik táborában vettek leltárba, s amelynek számolásra használt fagolyóit a művész szögesdrót részeivel kombinálta. Így jött létre talált tárgyból a szobor, amelynél kifejezőbben aligha beszélhet mű a diktatúra áldozatairól.
Évtizedeken keresztül a megszálló szovjet csapatok áldozata volt a keszthelyi kastélypark is, amely az egyik legértékesebb magyarországi kertnek mondható. Ezen a helyszínen új kontextusba kerül Kárpáti „szubjektjeinek” gyűjteménye is, hiszen a kiállított tárgyak azokra a gazdag hagyományokra is utalnak, amelyek a magyarországi műgyűjtést jellemezték évszázadokon át, s amelyek a XX. század második felében szakadtak meg évtizedekre.
A hírek szerint vasárnaptól újabb relikvia, Kodály Zoltán metronómja is látható lesz a tárlaton. Kárpáti Éva festménye hármasoltárként keretezi a zeneszerző egykori tulajdonát, amelyet Vásári Tamás zongoraművésznek adományozott partitúrája egészít ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.