Röviden

MTI
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmilliárdok hálapénzként
Fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki tavaly a gazdaságilag aktív magyar lakos, ami összességében 32 milliárd forintot jelent – írta a Világgazdaság a pénteki számában a GKI-EKI Egészségügyi Kutatóintézet felmérését ismertetve. A megkérdezettek közel fele szerint paraszolvencia nélkül az emberek nem kapnak megfelelő ellátást. A háziorvosok az aktív korú pácienseik negyedétől, a szakorvosok közel harmaduktól, míg a kórházi orvosok a betegeik közel 80 százalékától számíthattak hálapénzre tavaly. (MTI)

Új kitüntetések az államfőtől
Kitüntetést alapított Schmitt Pál: a köztársasági elnök érdemérme annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével. (MTI)

Kijelölték Orbán állandó lakhelyét
A kormány Orbán Viktor miniszterelnök állandó szálláshelyéül a Budapest XII. kerület, Cinege utca 5. szám alatti állandó lakóhelyet jelöli ki – jelent meg hivatalosan a Magyar Közlönyben. A kabinet erről a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény, valamint a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet alapján döntött. (MTI)

Vitatják a köztévé bérleti díját
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a Magyar Televízió 2007 és 2009 között 8,7 milliárd forint bérleti díjat fizetett a Bojtár utcai gyártóbázis után a tulajdonos Millenniumi Média Kft.-nek, holott a valós bérleti díj csak 3,6 milliárd forint volt – közölte tegnap a a Wing Zrt., a köztévé által bérelt ingatlant kiadó cég tulajdonosa. Az ügyben Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos korábban bejelentette: az MTV székházszerződését is ki fogják vizsgálni. (MTI)

Levelezés helyett tárgyalást akarnak
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői elutasítják a „levelező tagozatos” ötletelést a tanács jövőjéről, ugyanakkor nem zárkóznak el az erről való egyeztetéstől, de úgy vélik: mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalást az érdemi kérdésekről. A bérek, az adóváltozások és a költségvetés ügyében a munkáltatói oldal meghívta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt.
A kormány a héten írásbeli konzultációt kezdeményezett az oldalak képviselőivel az OÉT további működésének koncepciójáról, a tagszervezetektől szeptember 25-ig várnak javaslatokat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.