UD-ügy: döntésre várva

A Fővárosi Bíróság a jövő héten határozatot hirdet abban a perben, amelyben egykori pártelnöki kihívója, Almássy Kornél az UD-ügy kapcsán nyilvánosságra hozott hangfelvétellel összefüggésben ötmillió forint kártérítést követel a parlamentből azóta kibukott MDF volt elnökétől. Dávid Ibolya tegnap bíróság elé állt a vele szemben Tóth János, a biztonsági cég igazgatója által indított tizenötmilliós kártérítési perben.

Swendt Pál
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dávid Ibolyát és a felperes Tóth Jánost, a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. vezetőjét hallgatta meg tegnap a Fővárosi Bírság az igazgató által benyújtott, tizenötmillió forintos nem vagyoni kártérítési kereset nyomán. Tóth János szerint azzal, hogy Dávid Ibolya 2008. szeptember 12-én az MDF elnökválasztása előtt a hozzájárulása nélkül hozott nyilvánosságra egy általa folytatott beszélgetést, a szakmai karrierjét és egyetemi oktatói pályafutását is tönkretette. – Az UD ellen tett feljelentés, a cégnél 2008. szeptember 10-én tartott házkutatás, a pártelnöknek az állítólagos megfigyelési ügyről tartott sajtótájékoztatója és az ezt követő lejáratás forgatókönyv szerint zajlott. Bízom benne, hogy az ügyészség feltárja, a manipulált beszélgetés nyilvánosságra hozatala a kormánymentő program részeként azt a célt szolgálta, hogy ne Almássy Kornélt hanem az alperest válasszák a párt elnökének, megakadályozva ezzel a regnáló kabinet (a Gyurcsány-kormány – a szerk.) bukását – fogalmazott Tóth János.
A jogvégzett, egykori igazságügy-miniszter a felperesi képviselő, Futó Barnabás kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség által ellene folytatott büntetőeljárás kapcsán nem tudta megmondani, pontosan milyen gyanút közölt vele egy hónappal korábban a nyomozó hatóság, majd elismerte, hogy ebben az ügyben már tett gyanúsítotti vallomást. Mint ismert, a beszélgetés nyilvánosságra kerülése miatt nemcsak Dávidot, hanem egykori bizalmasát, Herényi Károlyt is személyes adattal visszaéléssel és kényszerítéssel gyanúsította meg az ügyészség. A volt pártelnök azzal kérte a kereset elutasítását, hogy nem állt szándékában megsérteni Tóth János személyiségi jogait, amikor a szerinte egyébként is róla szóló beszélgetést nyilvánosságra hozta. A per január 18-án folytatódik. Az egy órával később kezdődött tárgyaláson, amelyet Almássy Kornél egykori MDF-elnök-aspiráns indított a párt és Dávid Ibolya ellen, Pataki Árpád bíró a felperes tanúit hallgatta meg, akik egybehangzóan azt mondták: barátjukat megviselték a történtek és kedvezőtlenül hatottak a műszaki egyetemen végzett munkájára, valamint doktori tanulmányaira. Az ötmillió forintos nem vagyoni kártérítési követelésről hozott elsőfokú határozat kihirdetését a bíróság jövő hét szerdára napolta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.