Utcára vonuló művészek

A Terézváros tengelye, az Andrássy út a színházak bölcsője. A pesti Broadway hazája. Mária Terézia óta két évszázadon keresztül itt virágzott csak igazán a kultúra, nagy színészeink magasságokat és mélységeket éltek meg itt. Ma is több nagy színházunk székel a Nagymező utcában és környékén. Épp ezért három éve, szeptember végén mindig itt rendezik meg a színházak évadnyitó fesztiválját.

Makrai Sonja
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen az Oktogonig a budapesti és vidéki kőszínházak, alternatív társulatok, félamatőrök, tánctársulatok, függetlenek kis standokon mutatták be magukat, művészi esszenciájukat, ars poeticájukat.
Igen, ma már utcára kell menni, hogy a közönséget becsalogassák a színházakba, mert éreznie kell a sokáig elhanyagolt nézőnek, értük (is) van a művészet, hogy a színészek nem csupán elefántcsonttornyukban, önmaguknak munkálkodnak. Szombaton az Andrássy úton egymást érték a performanszok, zenei happeningek, rögtönzések, szakmai beszélgetések, két nagy színpadon több társulat is az éppen aktuális darabjaiból mutatott be részleteket, versautomata rótta egész nap az aszfaltot. A föld alatt pedig, az egyes metró vonalát alternatívok vették be: Ladjánszki Márta, vagy a Sz. A. F. T. Társulat ad hoc perc-előadása lepte meg az utazókat. Meglepetésből a földfelszínen sem volt hiány: az egyik sarkon Carlos, az Új Színház által örökbefogadott alpaka teljesített szolgálatot, a Trafó felfújható-átlátszó mobil színházában Gergye Krisztiánék művészkedtek hosszú-hosszú ideig.
Nem csak a laikus nézők járták végig az Andrássy utat, színészek, rendezők is elvegyültek a tömegben, hogy meglessék, mások milyen színházat csinálnak. Bármerre nézett az ember, ismerős arcokat látott: Szervét Tibor ismerőseivel korzózott, Szabados Mihály karon ülő gyerekével bábszínházi előadásba kukkantott bele, Seress Zoltán valakivel egy éppen zajló előadásról diskurált.
Minden ilyen megmozdulás azt erősíti, hogy Magyarországon a kultúra folyamatosan virágzik, még ha megszorítások vagy épp zárolások is nehezítik meg a szakmabeliek életét. De ők kockáztatnak, még akkor is színházat csinálnak, ha a kenyérrevalóból hoznak létre épp előadást. Magyarország kulturális fellegvár, ez tény. De az is, hogy sokaknak most a fennmaradásuk került veszélybe azzal, hogy a költségvetés hiánya miatt a független színházi pénzek egy részét zárolta a kulturális tárca. Ennek pedig megint hangot adtak az érintettek. A nap végén villámcsődületet, vagyis flash mobot tartottak Hátrafelé előre címszóval. A Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen az Írók Boltjáig némán haladtak libasorban egymás vállát érintve, ahogy jelenleg az életben, a záróvonalon egyensúlyozva: azért, hogy a független szervezetek évi működési pénzének zárolását oldják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.