Véget ér a mefedrondivat

Kerüljön tiltólistára a lapunk által bemutatott, máig szabadon árusítható, kábító hatású mefedron – erre tette javaslatot a Kábítószerlisták Szakbizottsága augusztus 30-i ülésen. Emlékezetes, hogy a szer fogyasztása külföldön már halálhoz is vezetett, de a hatóságok itthon tehetetlenek voltak, mivel hiányzott a szükséges jogszabályi háttér.

Nagy Áron
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg vannak számlálva a lapunk által bemutatott, ma még legálisan kapható kábító hatású készítmény, a mefedron napjai. A Kábítószerlisták Szakbizottsága (KLSZ) hétfői ülésén ugyanis arról döntött, hogy a nemzeti erőforrás miniszternek javasolja, vonja a szert ellenőrzés alá, és ennek megfelelően nyújtsa be a kormánynak az érintett törvények, illetve rendelet módosítására vonatkozó előterjesztését – közölte lapunkkal a testület tagja. A listára vétel azonban lassú, bürokratikus folyamat, a kihirdetés akár hónapokat is igénybe vehet – jegyezte meg forrásunk. A döntés előzménye, hogy a KLSZ még a nyár elején szakértői véleményeket kért be a szintetikus pszichostimuláns anyagról. Ezek alapján elkészült a kockázatjellemzés szakmai áttekintése, amit a KLSZ ülésén bocsátottak vitára. Lapunk részletes tájékoztatást kért a mefedron sorsáról, de a Belügyminisztérium lapzártáig nem válaszolt kérdéseinkre.
Emlékezetes, februárban elsőként jeleztük, hogy egyre több hazai hirdetési oldalon tűnik fel a legális, kábító hatású készítmény, a mefedron. A szernek Amerikában akkor már halálos áldozata is volt. Veszélyessége miatt a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja is foglalkozott vele. A szervezet jelentésében pszichotróp anyagként mutatta be, s arról is tájékoztatott, hogy öt uniós tagállamban már tiltólistára került. Azóta rohamtempóban Románia is betiltotta a mefedront és számos hasonló készítményt. Ugyanez a szer hazánkban egy hirdetés szerint (mennyiségtől függően) tasakonként 1500 és 2500 forint közötti áron rendelhető. Népszerűsége 2009 ősze óta folyamatosan növekedett. A rendőrség a törvényi háttér hiánya miatt tehetetlen. Szakmai szervezetek szerint a legnagyobb baj az, hogy a vonatkozó jogszabályok konkrét szereket tartalmaznak, ha azok valamelyikén apróbb módosításokat hajtanak végre, máris legális anyag van a készítők kezében.
Az előző kormány ezek után felállított egy külön szakbizottságot, amelynek feladata, hogy tanácsaival, vizsgálataival és elemzéseivel felgyorsítsa az újabb szerek esetleges betiltását. Beszámoltunk arról is, hogy a témával foglalkozó tudósok vegyes érzelmekkel fogadták az új testületet. A lapunknak nyilatkozó Ujváry István kémikus bemutatta a német példát, ahol a magyarországihoz hasonló drogszabályozási rendszer működik, s az viszonylag gyorsan képes reagálni az új feladatokra. Szerinte szakmai szempontból az úgynevezett generikus rendszer tűnik praktikusnak, amely a jól megfogalmazott, általános szabályok révén szinte teljességgel kizárja az új, alternatív pszichoaktív szerek legális árusításának lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.