Zempléni rendőröket vettek őrizetbe

Bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés miatt őrizetbe vettek hét rendőrt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egyenruhások főleg külföldi járművezetőktől fogadtak el pénzt, hogy eltekintsenek az esetleges szabályszegésektől. A kamionosok hozzászoktak, hogy kenőpénzt kell fizetni a közlekedési járőröknek.

Tolcsvai L. László
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztett börtön. Jogerősen egy év tíz hónap, öt esztendőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a korábban váltásparancsnokként dolgozó rendőrt, aki kollégáival pénzt, illetve cigarettát fogadott el külföldi sofőröktől, hogy szemet hunyjon kisebb szabálytalanságok fölött. Három vádlottat egy év nyolc hónap és két év közötti, öt esztendőre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 150 és 200 ezer forint közötti pénzbüntetésre ítéltek és lefokoztak, az ötödrendű vádlottnak 160 ezer forint büntetést kell fizetnie.


Hét rendőrt vett őrizetbe hétfőn a Miskolci Nyomozó Ügyészség, az egyenruhások közúti járőrként teljesítettek szolgálatot a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságon – tájékoztatta lapunkat Martossy György. A megyei főügyészség szóvivője elmondta, hogy hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt indult ellenük nyomozás.
Alapos a gyanú, hogy a hét rendőr májusban és júniusban megállapodott egymással: közúti ellenőrzéseknél megállítják a külföldi gépkocsikat, és az esetleges szabályszegéseket elnézik, ha fizetnek nekik a sofőrök – mondta Martossy György. A gyanúsítottak pontosan megszervezték tevékenységüket: szolgálat után összegezték, majd „becsületesen” elosztották egymás közt a bevételt. Az is megkapta a maga részét, aki aznap éppen nem dolgozott. Az eddigi adatok alapján több esetben vettek át pénzt, főleg külföldi tehergépkocsik vezetőitől.
A nyomozó ügyészség valamennyi férfinál házkutatást tartott, átvizsgálták a ruházatukat, s több, az ügyhöz kapcsolódó tárgyi bizonyítékot lefoglaltak. A gyanúsítottak tagadják a cselekményt vagy nem tettek vallomást. Szolgálati viszonyuk 2010. szeptember 6-án közös megegyezéssel megszűnt, s a nyomozó ügyészség kezdeményezi valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását.
Az előzmények ismeretében egy fehér Ford Mondeóval jártuk körbe a zempléni helyszíneket, s próbáltuk tisztázni az eseményeket, megkérdezni a nemzetközi fuvarozókat. A tolcsvai benzinkút közelében egy szlovák kamionsofőrtől kértünk információkat, ő azonban válasz helyett száz eurót akart átadni lapunk munkatársának. Az autót látván arra gondolt, hogy civil ruhás rendőrrel tárgyal. Amikor kiderült, hogy éppen a vesztegetésről szeretnénk érdeklődni, azonnal megtanult magyarul. Úgy vélte, a szlovák és lengyel kollégái már hozzászoktak a kenőpénz kifizetéséhez, így minden külföldi fuvarozó legalább kétszáz eurót tartott magánál a bonyodalmak elkerülése érdekében. Hangsúlyozta: aki nem fizetett, annak az okmányait eltették a rendőrségi autóba, s várták, amíg az áruszállító „jobb belátásra” tér, s lerója a tartozást, amiről csak a bűnszövetkezet tagjai tudtak.
A fagyasztott élelmiszert szállító nyerges vontató vezetője emlékeztetett: ez a száz eurós jelenség nemcsak Sátoraljaújhely környékére jellemző, hanem az országhatár felé vezető utak mindegyikén. Fizetett ő már a 3-as úton, sőt az M0-s autópályán is. – Rendkívül megkönnyebbültem, hogy nem rendőr jött a pihenőhelyhez – folytatta Zdenko –, mert a számla nélküli kiadásokat nem téríti meg a cégem. Persze nem csodálkoznék, ha a rendőrök őrizetbe vételéhez valamelyik kollégám segítette volna hozzá az önök ügyészségét. Köszönöm a száz euró visszautasítását, hiszen ez a gesztus itt olyan ritka dolog, mint a holdra szállás.
Úgy tudjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történtekről a rendőri bánásmód miatt valóban a külföldi kamionosok tettek panaszt az ügyészségeken. Mivel több hasonló esetre figyeltek fel az ország más területén is a hatóságok, várhatóan újabb bűncselekményeket tárnak fel a külföldi árufuvarozók bejelentései alapján.
Információink szerint költekező életmódjukkal saját magukat buktatták le a rendőrök. Ismert, hogy a közlekedési járőrök nettó átlagfizetése nem haladja meg a havi 120-150 ezer forintot, azonban úgy élnek néhányan, mintha milliókat keresnének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.