Zuglói milliók: újabb gyanú Hunvald ellen

Hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Hunvald György előzetes letartóztatásban lévő erzsébetvárosi polgármestert két zuglói képviselő, az SZDSZ-es Killik Jenő és Kovács-Csincsák László MSZP-s frakcióvezető tanácsadói szerződései ügyében is – értesült lapunk. Az ügyészség szerint – érdemi tevékenységük híján – több mint 17 millió forint kár érte a fővárosi VII. kerületi önkormányzatot.

Swendt Pál
2010. 09. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus elején az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében indított nyomozástól elkülönítve a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kétrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg Hunvald György polgármestert – közölte lapunk érdeklődésére Fazekas Géza, a nyomozó hatóság szóvivője.
Tájékoztatása szerint a március 14-én hivatalból elrendelt nyomozásban az erzsébetvárosi ingatlanbotrány során, a VII. kerületi önkormányzatnál lefoglalt dokumentumok alapján az ügyészség a zuglói önkormányzatnál is házkutatást tartott. Úgy tudjuk, a vizsgálat azt is kiderítette, hogy Hunvald György 2007. április 1-jén 2010. november 30-ig szóló, a városközponttal kapcsolatos tanácsadói szerződést írt alá Killik Jenő zuglói szabad demokrata politikussal.
A megállapodást 2008 decemberében (ekkor helyezték előzetes letartóztatásba Gál György VII. kerületi SZDSZ-es frakcióvezetőt – a szerk.) a felek megszüntették, azonban az ügyészség gyanúja szerint Killik az eltelt idő alatt nem végzett érdemi tevékenységet.

*

Hunvald igazolta a szerződésben foglaltak teljesítését, amelynek alapján a képviselő havi bruttó 400 ezer forinthoz, összesen 8,4 millió forint extra jövedelemhez jutott, ami a 2,2 milliós közterhekkel növelve 10,6 millió forintjába került az önkormányzatnak. A másik gyanús szerződésben Hunvald 2007 novemberében szintén hároméves időtartamú, havi 400 ezres javadalmazással járó, közbiztonsági ügyekkel kapcsolatos tanácsadói megállapodást írt alá Kovács-Csincsák Lászlóval, az MSZP zuglói frakcióvezetőjével. Ezt a szerződést ugyancsak két éve decemberben bontották fel. Az ügyészség álláspontja szerint a szocialista politikus sem végzett érdemi tevékenységet, ennek ellenére Hunvald az ő esetében is igazolta a teljesítést, ami összesen 6,5 millió forinttal terhelte meg a VII. kerületi önkormányzat kasszáját. Fazekas Géza közölte: Hunvald György panasszal élt a gyanúsítás ellen, amit a Legfőbb Ügyészség elutasított, majd vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmények elkövetését.
Killik Jenő lapunk kérdésére azt mondta: ő már szakított a politikával, nem tagja az SZDSZ-nek, két hét múlva már képviselő sem lesz. Közlése szerint őt sem tanúként, sem gyanúsítottként nem kereste meg az ügyészség, de ha kell, akkor bebizonyítja, hogy sokat dolgozott Hunvald Györgynek. A politikus 20 éve tagja a zuglói képviselő-testületnek, továbbá 2006-tól a pénzügyi, a vagyongazdálkodási, valamint a vagyonnyilatkozatokat kezelő és összeférhetetlenségi bizottságnak, a Bosnyák téri plázaépítési botrány 2009-es kipattanásáig pedig a kerület városfejlesztési és integrációs tanácsnoki pozícióját is betöltötte.
Mint azt csaknem egy évvel ezelőtt, a birtokunkba került szerződés alapján nyilvánosságra hoztuk: Killik 2007 áprilisától 2010. decemberig oszthatta volna havi bruttó 400 ezer forintért az ingatlanhasznosítási tanácsokat Hunvaldnak, ha az ingatlanpanama ügyében nem kezdődnek meg a letartóztatások. Letartóztatásáig Gál György pedig a zuglói önkormányzatot látta el tanácsokkal, Killik javadalmazásához hasonló összegért.
A Magyar Hírlap szerint Zuglóban egy erzsébetvárosi szocialista, Ripp Ágnes önkormányzati képviselő is munkát kapott: szerződése szerint 2008-ban havi bruttó 300 ezer, összességében 2,7 millió forintért adott tanácsokat szociális ügyekben. Most az MSZP VII. kerületi egyéni és listás képviselőjelöltje. Párttársa, a már említett Kovács-Csincsák László a szocialisták zuglói listájának 12. helyén szerepel, lapunknak azt mondta, őt sem hallgatta meg az ügyészség. – Megdolgoztam a pénzemért, erről a Hunvald Györgynek leadott dokumentumok tanúskodnak. Felsőfokú végzettségem szerint közbiztonsági szakértő vagyok, októbertől én is felhagyok a politikával – tette hozzá. Kovács-Csincsák a XIV. kerület vagyongazdálkodási, a sport-, a közbeszerzési, illetve informatikai bizottságának tagja.
Az eddigi „kölcsönös szocialista–szabad demokrata segítségnyújtási program” hátteréről megkérdeztük volna Weinek Leonárdot, Zugló volt SZDSZ-es, egy éve függetlenként szereplő polgármesterét. Bár csak lapzárta utánra ígérte, hogy elérhető lesz, elmondta: az ügyészek őt sem értesítették.
Miként megírtuk, az elmúlt négy évben a XIV. kerület a csőd szélére jutott, és korrupciógyanús ügyek sorát hagyja maga mögött az eddigi vezetés. Összességében akár milliárdos nagyságrendű lehet, amennyit Gyurcsány Ferenc baráti köréhez köthető személyeknek kifizettek tanácsadói és szakértői szerződések alapján. Arra sem derült még fény, hogy az MSZP–SZDSZ-es többség miért alkalmazta a szintén gyanúsított Verók István vezette Terézvárosból „elbocsátott”, az ügyészség szerint jogsértő döntéseket hozó jegyzőt.
A Hunvald-ügy másik szálon futó nyomozásának legutóbb módosított határideje november 14-én jár le, de úgy tudjuk, a KNYF meghosszabbítja a vizsgálatot, amelyben a zuglói politikusok mellett a keresztszerződésben érintett erzsébetvárosi szocialista és szabad demokrata képviselőket is kihallgatásra idézik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.