2006: csúcsra járatott NBH

Milliós túlórapénzeket fizettek ki az NBH több száz munkatársának a 2006 őszén végrehajtott feladatokért. Értesüléseink szerint az elhárítás embereinek főként az volt a feladatuk, hogy elvegyüljenek az őszödi beszéd kiszivárgása után utcára vonult tüntetők között, és információkat szerezzenek a demonstrációk szervezői és az ellenzéki politikusok kapcsolatáról.

Munkatársainktól
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzesőre számíthattak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai az őszödi beszéd kiszivárgását követő időszakban – tudta meg lapunk. Az NBH-soknak ugyanis félmillió forinttól egymillióig terjedő, esetenként efölötti túlórapénzt ígértek, ha sikerül „jól teljesíteniük” az őszi tüntetéseken. A többletjuttatást legalább háromszáz munkatársnak fizették ki 2006 karácsonyán, vagyis több száz millió forintot költöttek a polgári elhárítás különleges szolgálataira az adófizetők pénzéből. A műveleti feladatok nagy része az volt, hogy kapcsolatot mutassanak ki fideszes politikusok és a tüntetők között. Az NBH munkatársai tehát azért túlóráztak, hogy az őszi utcai összecsapásokban elvegyülve gyűjtsenek olyan információkat, amelyek az ellenzéki politikusok, újságírók és a tüntetések szervezői közötti együttműködésre utalhatnak, miközben azt is fel kellett volna tárniuk, hogy kik szivárogtatnak ki adatokat a sajtónak a minisztériumokból. A szervezett titkosszolgálati akciókhoz annyi embert kellett mozgósítani, hogy a polgári elhárítástól még nyugállományból is visszahívtak munkatársakat, akiknek együtt kellett tüntetniük a Kossuth téren és más helyszíneken a felháborodott tömeggel.
*
Forrásaink szerint ezt a csoportot csak „könnyűlovasságnak” hívták a nemzetbiztonságnál.
A titkosszolgálatok politikai célra történő felhasználásának első kézzelfogható jele 2006-ban, az országgyűlési választások hajrájában, a Fidesz nagygyűlése előtti napokban mutatkozott. Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő március 28-án, egy Népszabadságban megjelent hírt követően bejelentette: négy napja tudja, hogy a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálásának szándékával robbantásokra készülnek az országban választási nagygyűléseken. Gyurcsány egy nappal később úgy korrigálta bejelentését, hogy a szlovák titkosszolgálattól származó értesülések alapján a bűnözők már nemcsak a politikai nagygyűlések helyszínein terveznek merényletet, mert általános céljuk a kampányrendezvények megzavarása.
A Gyurcsány-féle őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i kiszivárgását követő zavargások idején a Fidesz arra kényszerült, hogy elhalassza az önkormányzati választások kapcsán szeptember 23-ra meghirdetett fővárosi nagygyűlését. Az ellenzéki párt akkoriban arról kapott tájékoztatást Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, és konkrét információik vannak készülő robbantásos merényletekről.
A kormányellenes tüntetések napjaiban, 2006. október 9-én az NBH addig soha nem látott közleménnyel avatkozott be a politikai közéletbe. A polgári elhárítás bejelentette: a demonstrációk – tekintet nélkül azok jogszerű voltára – jellegüknél fogva alkalmasak arra, hogy azokat szélsőséges személyek vagy csoportok jogellenes – akár államellenes – cselekmények elkövetésére használják fel. Ezáltal a békés és törvényes demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a résztvevők – tekintet nélkül eredeti szándékukra – akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak. A tömegzavargásokban való paszszív részvétel is elkövetési magatartásnak minősül – szerepelt az NBH közleményében. Az úgynevezett bombalufi már 2006 októberében kipukkadt, mivel a kormánynak és híresztelések valóságtartalmát vizsgáló rendőrségnek addig sem sikerült bizonyítania, hogy valósak voltak az országgyűlési, és az önkormányzati választások előtti terrorfenyegetések. A Fidesz 2006. október 23-án az Astoriánál tartott nagygyűléséről távozókra a rendőrség „rátolta” a Nagymező utcában összegyűlt kormányellenes tüntetőket és rendbontókat. Az NBH napokkal később egy Debil és Gyík néven megjelölt férfi lehallgatott telefonbeszélgetését hozta nyilvánosságra, amellyel azt próbálták bizonyítani, hogy a szélsőséges tüntetők szándékosan húzták a Fidesz megemlékezése felé a vízágyúkkal, könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel a tömeget oszlató rendőröket.
Az elhárításnak is jutó pénzesőre Veres János akkori pénzügyminiszter 2006. október 25-én azzal utalt, hogy a rendvédelmi szervek többletköltségeire, személyi kiadásokra – benne a túlórákra – a szükséges fedezet rendelkezésre áll, és annak azonnali kifizetéséről szóló javaslatot terjeszt a kormány elé. A 2007-es költségvetésben – miközben minden tárca büdzséje csökkent – a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak és a rendőrségnek csaknem húszmilliárd forinttal több pénzt juttatott a Gyurcsány-kormány. Az összegből félmilliárd forintot fordítottak a lehallgatórendszer fejlesztésére, hogy – így a magyarázat – „fokozhassák a szélsőséges szervezetek és csoportok elleni küzdelmet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.