A szabadság napja

Az idén különleges biztonsági intézkedések és kordonok nélkül, családi és gyerekprogramokkal gazdagítva ünnepelhetjük az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. A fővárosi Jászai Mari térről holnap délután fél tizenegykor jótékonysági futóverseny is indul a vörösiszap-katasztrófa által érintett térség megsegítéséért. Orbán Viktor a Kossuth téren mond beszédet.

Munkatársunktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első tégla. Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Nagy Imre példakép. A Heti Válasz tegnapi számában megjelent interjúban az államfő úgy fogalmazott, Nagy Imre „segítségével válhattunk azzá a néppé, amely kiverte a falból a legelső téglát”. Az államfő elmondta, meg sem fordult a fejében, hogy tizennégy évesen részt vegyen az 1956-os harcokban, október 23-án edzésről ment hazafelé, amikor meglátta a Bem tér felé tartó tömeget, elment velük egy darabon a Kossuth térre. Hozzátette, neki a megbeszélt időpontra mindig otthon kellett lenni, máskülönben édesapja akár egy-egy nyaklevest is kiosztott. Az államfő szerint a másik pillanat, amelyet most ünneplünk, az, hogy 1989-ben összeomlott a rendszer, október 23-án népköztársaságból köztársasággá váltunk, ami egyértelműen 1956-ban gyökerezik, ahogy az idei választásokon megtapasztalt példátlan összefogás is visszavezethető rá. Arra a felvetésre, hogy a kádárizmusban államtitkár-helyettesi rangig vitte, azt válaszolta, annak semmi köze nem volt a politikához. Hangsúlyozta, még egy szakszervezetnek vagy a KISZ-nek sem volt tagja soha, nemhogy a pártnak. Mint fogalmazott, beszélt négy nyelvet, kétszeres olimpiai bajnok volt, szállodai vezető 17 évig, ezért esett rá a választás és lett a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Ez a tisztség viszont automatikusan együtt járt az Országos Testnevelési és Sporthivatal egyik alelnöki posztjával, ami pedig államtitkár-helyettesi rangot jelentett. Schmitt Pál arra a kérdésre, hogy a köztársasági elnök szerepét hogyan látná szívesen a készülő új alaptörvényben, azt felelte: a jelenlegi parlamenti erőviszonyok, egyértelmű felhatalmazás idején inkább az egyensúly megteremtése vezérli, de szerinte szükség van a végső kontrollra, fékre, tehát éppen hogy megerősítené „ezt a két beavatkozási pontot”. (MTI)


Már ma megkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett ünnepi események, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Boros Péter egykori kormányfő fél háromkor a Szabadságharcosokért Közalapítvány fővárosi rendezvényén megkoszorúzzák a Műegyetem rakparton elhelyezett ’56-os emlékművet. Ezt követően fáklyás menet indul a Bem térre, amelyen részt vesz Kövér László házelnök. A Bem téri koszorúzás után az egybegyűltek a Kossuth térre mennek, ahol este hét órakor fellobban a forradalom lángja.
Október 23-án reggel kilenckor az Országház előtt katonai tiszteletadással vonják fel a Magyar Köztársaság állami lobogóját. Az eseményen részt vesznek a közjogi méltóságok. Ezek után a Kossuth téren családi és gyerekprogramok veszik kezdetüket. Lehetőség lesz meglátogatni a Parlament épületét, a gyerekprogramok között rajzverseny és filmvetítés is szerepel, Azok a pesti srácok címmel interaktív játék lesz a tér közepén. A délelőtti programok sorában rendezik meg a Szabadság-futamot is: a jótékonysági futáson a vörösiszapnak áldozatul esett települések megsegítéséért rendeznek gyűjtést. A verseny a Jászai Mari térről indul 10.30-kor, a cél pedig a Széchenyi fürdőnél lesz – a nagyjából három kilométeres futáson nem hirdetnek győztest.

*

A nevezési díj 1956 forint, amely a katasztrófa által sújtott települések helyreállítását szolgálja majd.
A Parlament előtt délután négy órakor – a tervek szerint – Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, őt követően Orbán Viktor kormányfő mond ünnepi beszédet. Öt órakor neves előadók részvételével kezdődik a Szabadság Koncert: mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, Szirtes Edina Mókus és a Belmondo együttes is színpadra lép.
Schmitt Pál köztársasági elnök ma délután öt órakor az 1956-os kitüntetetteknek ad át emléklapot a Parlament kupolatermében, este nyolckor pedig ugyanitt adja át a Nagy Imre Érdemrendet. Az államfő holnap reggel kilenckor a Parlament előtt, a Kossuth téren részt vesz a Magyar Köztársaság állami lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásán, fél órával később pedig a Sándor-palotában adja át a Kisebbségekért Díj külhoni tagozatát. A kitüntetések hétfőn állami elismerések átadásával folytatódnak a Köztársasági Elnöki Hivatalban.
A fővárosi önkormányzat húsz év után először tart megemlékezést október 23-án a pesti utcán. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt a szombaton 11 órakor kezdődő rendezvényen előbb Fónay Jenő 1956-os szabadságharcos, majd Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester mond beszédet. A rendezvényen részt vesz az LMP fővárosi frakciója is, a zöldpárt ugyanakkor nem tart központi megemlékezést; képviselőik saját szűkebb pátriájukban ünnepelnek. Az MSZP elnöksége október 22-én emlékezik meg az ’56-os forradalomról, méghozzá Kaposváron. A szocialisták öt órakor Nagy Imre szülőházához vonulnak, ahol köszöntőt mond Lamperth Mónika városi és Kolber István megyei elnök. Ezt követően fáklyás felvonulás kezdődik a volt miniszterelnök szobráig, ahol beszédet mond Mécs Imre ’56-os elítélt, volt szabad demokrata, majd pedig szocialista képviselő és Mesterházy Attila pártelnök. Déri Balázs, az MSZP kommunikációs igazgatója arra a kérdésünkre, hogy miért 22-én emlékeznek 23-áról, azt válaszolta: 16 éves hagyomány a szocialistáknál, hogy Kaposváron ezen a napon tartanak rendezvényt.
A Jobbik a fővárosi Deák Ferenc téren tart ünnepi megemlékezést október 23-án 15 órai kezdettel. A párt rendezvényén Balczó Zoltán alelnök, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Murányi Levente országgyűlési képviselő mond beszédet – tájékoztatta lapunkat Dúró Dóra szóvivő. Hozzátette: a megemlékezés után az Új erő nevű zenekar ad koncertet. A Jobbik 23-án délután ötkor a pécsi ’56-osok terére várja szimpatizánsait, Debrecenben pedig ma 17 órakor tart emlékezést a Kossuth téren. Vona Gábor pártelnök az ünnepet az Amerikai Egyesült Államokban tölti, külföldön élő magyar szervezetek meghívásának eleget téve.

Méltó emlékmű. Az 1956-os forradalomhoz méltó emlékművet állítana az ’56-osok terére Murányi Levente, a Jobbik alelnöke. Tegnapi tájékoztatóján kijelentette: a vasoszlopokból álló emlékművet le kellene bontani és méltó mementót kellene emelni, mert a jelenlegit az ’56-os hazafiak arcul csapásként értékelik. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi közgyűlési képviselője azt mondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy az elmúlt nyolc év „kulturális és szellemi diktatúráját szimbolizáló” emlékmű helyére miként lehetséges egy másikat emelni. (V. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.