Alma fája

Munkatársunktól
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsong Il elméletileg a népi demokratikus rendszer első embere, ahol nincs szó a hatalom dinasztikus átörökítéséről, Kim Dzsong Un kijelölésén mégsem hökkent meg senki az észak-koreai diktatúra jellegéből adódóan. Rajta kívül is vannak még a világon olyan vezetők, akik demokratikus szabályok mentén örökítették át a hatalmat. Ilyen például Háfez el-Aszad, akinek halála után fia, Basár vette át Szíria irányítását, de előtte bátyja, a kijelölt utód Basil halálakor a katonai berendezkedés miatt ezredessé nevezték ki, majd a tényleges hatalomátvétel előtt a parlament 34 évre csökkentette az alsó korhatárt negyvenről, amely az államfői tisztség betöltéséhez szükséges.
Gamal Mubarak is hasonló helyzetben van, hiszen apja, Hoszni 1982 óta ül Egyiptom elnöki székében, köszönhetően többek között az ottani katonai szükségállapotnak. A jövőre esedékes elnökválasztáson nem tudni, hogy a jelenlegi vezető indul-e, vagy esetleg a rendkívül befolyásosnak tartott fiú kezébe kerül a hatalom. Szaad el-Kadhafi, a „tömegek államának” kis hercege is állandóan a tűz közelében van, igaz, atyja egészsége és energiája kikezdhetetlennek tűnik.
A dinasztikus elképzelés jellemző a nyugati típusú demokráciák közül Japánra is, ahol politikuscsaládok irányítják az országot, a kormányfők apja így általában maga is befolyásos politikai vezető volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.