Az eurózóna csapdájában

Lóránt Károly
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korán kelő turisták az elmúlt szerdán az athéni Akropolisz helyett csak az athéni rohamrendőröket fényképezhették (képünkön), a kétezer-ötszáz éves építményhez vezető utat ugyanis a kulturális minisztérium dolgozói – felháborodásukban, hogy a kormány 22 havi fizetésükkel adós – eltorlaszolták. Míg szerte Európában demonstráció demonstrációt követ, az Európai Bizottság (és az IMF) meg van győződve arról, hogy a helyes utat mutatja a kontinens félmilliárdnyi lakosának. A gazdasági és pénzügyi főigazgatóság szóvivője, Amadeu Altafaj például így utasította vissza a Görögország esetleges jövőbeni fizetési nehézségeivel kapcsolatos aggodalmakat: „A görög kormány hatékonyan és eltökélten hajtja végre a stabilizációs programot. Meg vagyunk győződve, hogy 2012-re Görögország képes lesz arra, hogy a finanszírozásához szükséges hiteleket a pénzpiacról fedezze. Görögország jó úton jár és a piacok ezt értékelik.”
Nem mindenki látja azonban ilyen rózsásnak a helyzetet. Costas Lapavitsas, a brit baloldali The Guardian publicistája például úgy véli, ma már nem elképzelhetetlen, hogy Görögország csődbe menjen, de ez vonatkozik Írországra, Portugáliára és Spanyolországra is. A szerző szerint jelenleg csak a nagyon bátor emberek és a jól fizetett brüsszeli bürokraták optimisták az eurózóna jövőjét illetően. Az unió az említett országokat arra kényszerítette, hogy csökkentsék költségvetési kiadásaikat és a közszférában dolgozók létszámát, és még tovább liberalizálják piacaikat. A végzetes következmények Írország esetében már az elmúlt héten láthatókká váltak: a gazdasági teljesítmény csökken, ráadásul további megszorításokat terveznek. Lapavitsas szerint ennek az őrültségnek a logikája könnyen megérthető, de egy kis agytornát azért igényel: az eurózónát néhány centrumország – Németország, Franciaország, Hollandia és Belgium – dominálja. Ők találták ki a stabilitási paktumot és a háromszázalékos költségvetési hiányt, ők erőltetik a munkaerő-piaci versenyt a kifulladásig (race to the bottom). E neoliberális ihletésű politikák célja, hogy megtámogassák az eurót és elősegítsék a centrumországok nagy bankjainak és multinacionális cégeinek globális tevékenységét. Az idő múltával azonban ez a politika a periféria országai számára katasztrofálisnak bizonyult: nem tudták tartani Németországgal a versenyt, és hatalmas deficitet, illetve külső adósságot halmoztak fel, míg a nyertesek a centrumországok bankjai és pénzintézetei.
Azonban nemcsak a baloldali kötődéséről ismert The Guardian látja így a helyzetet. Nemrég lényegében ugyanilyen értékeléssel állt elő a washingtoni székhelyű Center for Economy and Policy Research is, megerősítve, hogy a pénzügyi megszorítások tartós stagnálást okoznak. Egy negatív spirál jön létre, amelyből Görögország nem tud kitörni, hiszen arra lenne szüksége, hogy leértékelje valutáját és ezzel javítsa külső egyensúlyát, valamint élénkítse gazdaságát. A leértékelés azonban az eurózónás tagság miatt lehetetlen. A tanulmány rámutat, hogy a mentőcsomag keretében kapott hitelek végül is nem Görögország érdekeit szolgálják, hanem a centrumországok magánbankjainak kimentését és az adósságok uniós szintű „társadalmasítását”. Végül is a Görögországtól kért hatalmas áldozatok nem érik el céljukat, az ország könnyen a tartós defláció helyzetébe kerülhet, amely azután „átragad” az unió más országaira is.
A The Guardian szerint az eurózóna a periféria országai számára csapdává vált. Ezen országok eladósodtak, képtelenek versenyezni a centrummal, megszorítócsomagokkal küzdenek, és perspektívájuk a hosszú távú stagnálás. Emiatt az eurózónából való kilépésüket reális lehetőségnek kell tekinteni, de ennek érdekében meg kell törni a bankárok és pénzintézetek politikai hatalmát. Persze e célt sokkal könnyebb kitűzni, mint megvalósítani. Összefüggéseiben nézve, sajnos, Magyarország nem a centrum, hanem a perifériához tartozik, így ránk is érvényes a fent említett értékelés. Egy előnyünk van: még nem vezettük be az eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.