Banki dolgozók is segítették a csalókat

A félmilliárd forintot is meghaladja az a kár, amelyet egy társaság a kisvállalkozások megsegítésére bevezetett Széchenyi-kártyás trükközéseivel okozott, a csoport vezetője, M. László szökésben van. A bűncselekményekben két nagy hazai bank alkalmazottai is részt vettek, ők a kedvezményes hitellehetőségek bírálatakor okiratokat, igazolásokat hamisítottak.

Csibra Tibor
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnszervezet ellen indított per tegnap folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, Cserni János tanácsa a napokban tanúkat hallgat meg az eljárásban. Az ügynek 106 vádlottja van, a csalássorozat szervezői számos esetben kétes egzisztenciájú, illetve hajléktalan emberek nevére alapítottak cégeket s igényelték meg a hiteleket.
*
A terheltek egy része utóbbiak közül való, de az elkövetők fiktív személyi adatokat is felhasználtak a pénzfelvételhez, s volt olyan is, akinek egyszerűen visszaéltek az azonosítóival. A hajléktalanok ügyletenként 10-20 ezer forintot kaptak szolgálataikért, mikor a csalók az ő nevükben felvették a hiteleket. Van olyan vádlott, akinek száz fiktív vállalkozás volt a nevén, s a bankok mindegyik kérését teljesítették. A Széchenyi-kártyát az első Orbán-kormány alatt vezették be, az említett bűncselekményekhez használt konstrukció legfeljebb ötmillió forintos kedvezményes hitelt kínált gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak. A vizsgált hitelbírálatokat az Erste Bank és a Postabank munkatársai végezték, és minden kérelmet kedvezően bíráltak el, ha kellett, maguk is okiratokat hamisítottak. Az ügyfeleket minősítő pénzintézeti alkalmazottak 300-500 ezer forintos jutalékot kaptak a kiutalt hitelek után, egyikük vádlottként áll a bíróság előtt. Közreműködésüket jellemzi: nem találták aggályosnak, hogy az ügyfelek egy része hajléktalan, vagyontalan, büntetett előéletű. A banki dolgozók APEH-okiratokat is hamisítottak, úgynevezett nullás igazolásokat állítottak ki. A bróker vádlott csaknem száz esetben segédkezett a pénz felvételéhez, amellyel 475 millió forintos kárt okozott.
A 2004–2005-ben elkövetett csalássorozat vádlottjai közül van olyan terhelt, akinek számlájára százmillió forintos károkozást írnak. A bűncselekményekre és a hamisított APEH-igazolásokra akkor derült fény, mikor a hitelek sorra bedőltek. A társaság büntetőpere tavaly áprilisban kezdődött, idén tavasszal az elsőrendű vádlott orvosi igazolással mentette ki magát, de a tegnapi tárgyalásra nyoma veszett. A terheltet és 105 társát különösen nagy értékre elkövetett csalással vádolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.