Drágán dolgoznak a kasszák

Egy hamarosan elkészülő törvényjavaslat szerint bárki viszszaléphet az állami nyugdíjrendszerbe. A pályakezdőknek már nem kell kötelezően magánnyugdíjpénztárat választaniuk. Vizsgálatot indít a kormány, hogy kiderítse, miért dolgoztak olyan drágán a magánkasszák az elmúlt években. Annak is utánanéznek, hogy a Bajnai-kormány miért akarta vagyonkezelőkhöz átjátszani a pénztárakat.

Csécsi László
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális nyugdíjgondok. Egész Európában baj van a nyugdíjrendszerrel – hangzott el egy tegnapi, öngondoskodásról szóló konferencián. Farkas András, a Brokernet vezérigazgató-helyettese elmondta: egyrészt a kontinens demográfiai helyzete, másrészt Európa világgazdasági súlyának elvesztése sodorhatja nehéz helyzetbe e század közepétől a nyugdíjasokat. Miközben 2050-re 44,5 százalékkal nő a 65 és 79 év közöttiek aránya, addig a nyolcvanévesnél idősebbeké 172 százalékkal emelkedik majd. Ez szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a nyugdíjrendszereket – jegyezte meg Farkas András.


Két héten belül a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelyik az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést szabályozza – jelentette be tegnap Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Az új szabályok szerint bárki visszatérhet az állami rendszerbe, és a pályakezdőknek sem kell majd belépniük kötelezően a magánnyugdíjpénztárakba. Persze, ha úgy látják jónak, csatlakozhatnak a kasszákhoz. A pénztári tagdíjak 2011 decemberéig nem a magánnyugdíjpénztárakhoz, hanem az állami nyugdíjkasszába kerülnek. Ez a módosítás körülbelül havi 30 milliárd forint értékű befizetést érint. Selmeczi Gabriella újságírói kérdésre válaszolva elmondta: még dolgoznak a felfüggesztett befizetések után járó jóváírás módszerének kidolgozásán, ám annyi már most tudható, hogy a kormány alapelve az: senki sem járhat rosszabbul, mintha a magánkasszáknál lett volna a pénze.
A megbízott közölte: vizsgálatot indít a kormány, hogy kiderítse, hová tűnt a tagok pénze, és mi okozta a magánnyugdíj-pénztári veszteségeket. A vizsgálat annak is a végére kíván járni, hogy milyen érdekek alapján akarták a vagyonkezelők kezére játszani a szocialisták a nyugdíjpénztárakat. A kaszszák ugyanis a tagok tulajdonában vannak, ám a Bajnai-kormány kísérletet tett arra, hogy ezeket részvénytársasággá alakítsa, és ezáltal a vagyonkezelők tulajdonába adja – jegyezte meg Selmeczi.
A vizsgálat emellett a kasszák kifejezetten magas költségeit is hamarosan górcső alá veszi. A megbízott szerint a magánnyugdíjpénztárak az elmúlt években körülbelül ötszázalékos költséget számoltak fel a pénzek után, ami évi negyvenmilliárd forintot tesz ki, ezenkívül átlagosan 0,8 százalékos vagyonkezelési díjat is felszámoltak, ami évente 22 milliárd forintot jelent. – Az állami nyugdíjrendszer ugyanakkor kétszázalékos költséggel működik – jegyezte meg Selmeczi Gabriella.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szintén kiszámította a pénztárak 2009-es vagyonkezelési díjait, amelyek a Selmeczi Gabriella által közölt átlagot is meghaladják. Ugyanakkor a PSZÁF megjegyezte, hogy többféle kalkuláció is létezhet. A felügyelet adatai azt mutatják, hogy tavaly átlagosan 1,12 százalékos díjat számoltak fel a magánnyugdíjpénztárak, míg az önkéntes kasszák 0,97 százalékot. A felügyelet szerint a legmagasabb díjat az Erste számolta fel, míg a legkisebb díjjal a Villamos-energiaipari Társaságok Nyugdíjpénztára büszkélkedhet. A díjak egyébként folyamatosan csökkentek az utóbbi években, mivel minél nagyobb összeget kezelnek a pénztárak, annál gazdaságosabban tudnak működni – olvasható a PSZÁF elemzésében.
A hazai nyugdíjpénztárak továbbra sem nyugodtak bele a kormány döntéseibe, anyacégeik lapértesülés szerint Brüsszelben lobbiznak a magyar kormány ellen. A Stabilitás Pénztárszövetség tegnap közölte: az Európa Tanácshoz fordulnak, ha a kormány 14 hónapra az államhoz irányítja a befizetéseket. A lapunknak nyilatkozó szakértők nem sok sikert jósolnak a kasszák kezdeményezésének. – Bár a pénztáraknak több hivatkozási pontjuk is lehet az intézkedések ellen, például a magántulajdon védelme, ezek valószínűleg nem állják meg a helyüket Brüsszelben – közölték a szakemberek. Bartók János, az Aviva elnök-vezérigazgatója szerint a fő kérdés az, hogy miért fordulnak a kasszák az Európa Tanácshoz. – Ha a profitkiesést nehezményezik, semmi esélyük, ha alkotmányos kifogást emelnek, akkor valamivel több sanszuk lehet, bár akkor sem valószínű, hogy nekik kedvezne a brüsszeli döntés – jegyezte meg a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.