Gyarmati lét Latin-Amerikában

Új gyarmatosítás zajlott az elmúlt évtizedekben Latin-Amerikában. Csakhogy a mai konkvisztádorok, a multinacionális nagyvállalatok már nem a fegyverek erejével, hanem gazdasági súlyuk érvényesítésével szerezték meg az országok fölötti befolyást. A kormányok egymással versengve igyekeznek a multik kedvére tenni, miközben a lakosság alapvető emberi jogoknak is híján van. A nyomorból új politikai mozgalmak sarjadnak. Legalábbis ez derül ki A második partraszállás – Spanyol multinacionális cégek Latin-Amerikában című dokumentumfilmből, amelyet péntek este vetítettek le a Kossuth Klubban a Latin-Amerika Társaság szervezésében.

Ábel András
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg jel mutat arra, hogy az évtizedekig dogmaként tisztelt, a piacot mindenek fölé helyező neoliberális gazdaságpolitika kudarcot vallott. A világot jelenleg is sújtó gazdasági válság csupán az egyik példája annak, hogy a korlátok nélküli tőke nem képes beváltani a hozzá fűzött reményeket. Nemhogy a saját egyensúlyát nem tudja megteremteni, nem elég, hogy a természeti erőforrásokkal felelőtlenül gazdálkodik, de számos társadalmat a szociális katasztrófa szélére sodort. Magyarországon például a fizetésképtelen adósok százezreinek példája hívta fel rá a figyelmet, hogy alapjaiban kell újragondolni a tőke szabályozását és társadalmi szerepvállalását.
A filmben látható, hogy Latin-Amerikában a helyzet még kiélezettebb. Hiába vetették alá magukat a szubkontinens országai a neoliberális eszméknek, annak a jobb életről, színvonalasabb szolgáltatásokról szóló ígéretei látványosan megbuktak. Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy az Egyesült Államok hátországában jutottak hatalomra a neoliberális kapitalizmust leghevesebben támadó kormányok. Latin-Amerikában óriási a szakadék a gazdagok és a szegények közt. Venezuelában, Paraguayban, Brazíliában, Bolíviában és több más országban a lakosság leggazdagabb húsz százaléka birtokolja az ország vagyonának hatvan százalékát, a legszegényebb húsz százalék pedig mindössze az öt százaléka fölött rendelkezik. A felhőkarcolók szomszédságában végtelen nyomornegyedek terülnek el. Az országok többsége teljesen eladósodott. Az ellenállás jelképévé Hugo Chávez venezuelai elnök vált, aki egyenesen el akarja törölni a kapitalizmust, és a kelet-európai kommunista országokhoz és Kubához kísértetiesen hasonló rendszer kiépítésén dolgozik.
Új gyarmatosítás
A dokumentumfilmben többen elmondják, hogy a térség államainak lakossága a multinacionális vállalatok elmúlt két évtizedben zajló térnyerésére, az állami vagyon idegen kézre játszására egyszerűen új gyarmatosításként tekint. Bár Dél-Amerikában az Egyesült Államokból származó cégek vannak túlsúlyban, a baszk hátterű film ezúttal a spanyol multik működését vette górcső alá.
A film szerint a mérleg katasztrofális. A kilencvenes évek példátlan privatizációs hulláma országok stratégiai vállalatainak zömét multinacionális cégek kezére juttatta. Termelők millióinak kellett elhagyniuk a földjüket, mert útjában álltak a nyugati olajtársaságoknak és a vízgazdálkodással foglalkozó cégeknek. Csak Kolumbiában kétszáz szakszervezeti vezető halt erőszakos halált, mert felemelte a hangját a munkások jogaiért. – Ráadásul a multiknak nemcsak az állami cégek kellettek, az energiaforrásokra, az ivóvízre és más természeti kincsekre is rátették a kezüket. Az ezekből szerzett haszon jelentős részét azonban nem az adott országban fektették be – állítják a szerkesztők. – A természeti kincseink más országok fejlődését segítik, miközben mi szegények maradunk – nyilatkozott egy szakszervezeti vezető a filmben. – A saját földgázunkat adják el nekünk világpiaci áron – fogalmazott egy másik szakértő.
A helyzetet súlyosbította, hogy az állami költségvetések sem jártak jól a privatizációval. A magánkézbe adott cégek egy része korábban jelentős mértékben hozzájárult az állami bevételekhez, ám a privatizáció után ezek a bevételek megcsappantak. A bevételkiesés egyik fő oka az volt, hogy az országok kormányai egymást túlszárnyalva igyekeztek nagyobb és nagyobb kedvezményeket adni a multiknak, hogy minél vonzóbb színben tűnjenek fel a cégek szemében.
Kettős mérce
Nem mintha egy európai vagy egyesült államokbeli cég számára nem jelentene vonzó célpontot egy olyan ország, ahol a munkabérek rendkívül alacsonyak, és a törvények szinte bármit megengednek a nagyvállalatoknak. Több országban előfordult például, hogy a vízzel rendelkező cégek tárolókat építettek, hatalmas területeket árasztva el, így kivonták őket a művelés alól. Ezek a földek általában szegény, mezőgazdaságból tengődő kisközösségek tulajdonában voltak, tőlük kellett megszerezni azokat. A film készítői szerint a cégek nem válogattak az eszközökben: aki nem volt hajlandó nyomott áron megválni a földjétől, azt megfenyegették. Sőt az is előfordult, hogy félkatonai szervezeteket bíztak meg azzal, hogy űzzék el a lakosságot az értékes területekről. Kolumbiában például 4,5 millió embernek kellett elhagynia a szülőföldjét az erőszak miatt, így 6,5 millió hektárnyi terület került a multik kezére.
– A külföldi cégek gyakran kettős mércét alkalmaznak, olyan dolgokat tesznek, amiért a saját hazájukban, például az Európai Unióban hatalmas büntetést kellene fizetniük – nyilatkozta az egyik szakszervezeti vezető. Állítása szerint a spanyol cégek úgy kerülik el a csoportos leépítéseket, hogy nem is vesznek fel senkit. Zömében időszakos munkaerőt alkalmaznak, így azokat ki sem kell rúgniuk. Ráadásul gyülekezési joguk sincs, így a szakszervezetek befolyása is nagyon gyenge.
Az ötszáz ével ezelőtti hódítóknak szükségük volt egy ideológiára, ezért ők a katolicizmus eszméivel legitimálták a rémtetteiket – így a kommentár. A filmben megszólaló szakértők szerint ma sincs ez másként, csak most az EU-ból származó és az amerikai multik térnyeréséhez a neoliberalizmus filozófiája nyújt ideológiát. A Nyugat-Európából s főként Spanyolországból származó cégek Latin-Amerikában hangoztatott szólamai Magyarországon is ismerősnek tűnhetnek: az állam rossz gazda, és a gazdaság túl sok területét uralja, köztük a stratégiai területeket is. Az állami társaságokat ezért privatizálni kell. Ha ez megtörténik, akkor a szolgáltatások színvonala javulni fog, és az emberek is jobban fognak élni.
Nicaraguában azonban vitatkoznának a fenti állítással. A helyi villamos hálózat privatizálása után a villanyszámlákon a korábban megszokott árak tízszerese állt. Miközben a fizetés átszámítva húszezer forint körül mozog, egy család áramdíja ennek akár a háromszorosa is lehet. Ráadásul a villamos hálózat katasztrofális állapotban van, az új tulajdonosok ugyanis alig költöttek felújításra vagy korszerűsítésre. Mindennapos a többszöri áramszünet, és a leszakadó vezetékek miatt sokan szenvednek halálos balesetet.
Ezek az esetek azonban nem kapnak sajtóvisszhangot. A média ugyanis szintén része a nemzetközi hálózatnak, az óriás láncok tulajdonában állnak. A társaságok tulajdonosai igyekeznek jó viszonyban lenni a hirdetőikkel és a nagyvállalatokat kiszolgáló kormányokkal. A filmben szereplő újságírónő ugyan megpróbál hangot adni a kisemberek bajainak is, ám próbálkozásai minden érvelés ellenére megtörnek a szerkesztője ellenállásán. – Olvasott ezekről a problémákról a nagy hírügynökségek anyagaiban? – teszi fel a kérdést a szerkesztő. – Nem? Akkor nem is fontosak – zárja le a vitát a főnök.
Forgóajtó-effektus
A film készítői szerint egyáltalán nem túlzás párhuzamot vonni az ötszáz évvel ezelőtt kezdődő spanyol hódítás és az elmúlt évtized eseményei között. A különbség annyi, hogy a hajdani konkvisztádorok helyét ma multinacionális cégek vették át. Ők már nem a modern fegyverzetükkel és a kontinensre behordozott betegségekkel, hanem hatalmas gazdasági fölényükkel hajtják a befolyásuk alá az országokat. Viszont ugyanúgy egy másik hatalom, ebben az esetben főként Spanyolország érdekeit képviselik, mint az ötszáz évvel ezelőtt élt hódítók. A nagyvállalatok térhódítása nem történhetett volna meg politikai nyomásgyakorlás nélkül. A multik ugyanis – annak ellenére, hogy a nevük a nemzetköziséget sugallja, és maguk is az államhatárok jelentőségének a csökkentését tűzték ki célul – valamely államhoz, kormányhoz köthetők. A cégek vezetői nem a semmiből tűnnek elő, a társaságok legfontosabb székei legalább annyira politikai pozíciók, mint amennyire gazdaságiak. A szakirodalomban forgóajtó-effektusnak nevezik azt a folyamatot, amikor a vezetők a kormányból ülnek át egy-egy nagyvállalat élére, vagy a gazdasági életből vándorolnak át a politikába. Természetes, hogy ezek az összefonódások hatalmas lobbierőt adnak a cégek kezébe, amelyet azok nem is hagynak kihasználatlanul.
Ráadásul a politikai befolyás nem csupán a nagyvállalatok szintjén érvényesül. A vezető hatalmak a nagy nemzetközi szervezetekben, például az amerikai érdekeket képviselő Nemzetközi Valutaalapban (IMF) és a Világbankban is hangot adnak a véleményüknek, és helyet kaptak a jelentős pénzintézetek tanácsaiban is. A film készítői szerint ezért egyáltalán nem véletlen, hogy a kilencvenes években Latin-Amerikában beindított hatalmas magánosítási hullám többek között az IMF nyomására történt.
Hiányzó egyensúly
Harsányi Iván, Spanyolország 19–20. századi történetét kutató és ebben a témában számos meghatározó publikációt jegyző egyetemi tanár lapunknak elmondta: Spanyolország külpolitikája minden párt uralma alatt igen komolyan építette az utat a tengerentúli monopóliumoknak. A dél-európai ország 2003 utáni fejlődésében jelentős szerepet játszott a dél-amerikai profit. Először csak a természeti kincseket privatizálták, de ma már az általános vámtarifa-egyezmény értelmében nemcsak a termelést kell liberalizálni, hanem a szolgáltatásokat is. – Ez azt jelenti, hogy az oktatásban is teret nyer a magántőke, ami már csak azért is problematikus, mert nem az emberek életre való felkészítése a célja, csupán az engedelmes munkaerő nevelése – közölte a szakértő. Az IMF térségbeli szerepét Harsányi Iván igen ellentmondásosnak látja. – Meg kell jegyezni, hogy Latin-Amerika nem tud meglenni a Világbank nélkül és az IMF-nélkül sem. A valutaalaphoz mindenki odajárul Latin-Amerikában, még a forradalmi kormányok is tartják velük a kapcsolatot. A szakértő szerint a megoldást az jelenthetné, ha kialakulna valamiféle egyensúly, olyan együttműködést tudnának kialakítani a kormányok a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, amelybe az emberek is beleszólhatnának, hiszen igazából az ő életüket befolyásolják a megállapodások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.