Ítélet előtt a tököli gyilkosok

Jogerősen is elítélik két hét múlva azokat a vádlottakat, akik három éve összeverték, megerőszakolták, majd megölték újonnan érkező zárkatársukat a fiatalkorúak tököli börtönében. Az áldozat apja kártérítési pert indított a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ellen.

Csibra Tibor
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártérítés a Kaposváron megölt diák szüleinek. Jogerősen nyolcmillió forint nem vagyoni kártérítést rendelt el tegnap a Pécsi Ítélőtábla annak a házaspárnak a javára, akiknek tizenhat éves fiát két osztálytársa 2008. május 21-én megölte Kaposváron – jelentette az MTI. Az összeget a gyilkosok szüleinek kell kifizetniük, akik a bírói indokolás szerint helytelenül nevelték gyerekeiket. A tettesek fejenként tizennégy év börtönt kaptak.


Perbeszédekkel folytatódott tegnap a Fővárosi Ítélőtáblán azoknak a vádlottaknak a büntetőpere, akik 2007 októberében megkínozták, majd megölték zárkatársukat Tökölön, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében. A négy fiatalembert, V. Jánost, P. Ferencet, M. Ádámot és V. Tibort egy éve emberölésben és szemérem elleni erőszakban találta bűnösnek az első fokon eljárt Pest Megyei Bíróság, és nyolctól húsz évig terjedő fegyházzal sújtotta őket. Miszori László tanácsa mindegyik terheltet kizárta a kedvezményből, így a nem jogerős ítélet szerint a kiszabott éveket le kell tölteniük. A védelem az összes elítélt esetében felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Fellebbviteli Főügyészség három nap gondolkodási idő után a négy fiatalember büntetésének súlyosbítására tett javaslatot.
A sértett, V. Barnabás három éve egy kisebb lopás miatt került be a terheltek tököli zárkájába, ahol azok más bűncselekmények miatt jogerős büntetésüket töltötték. A félénk, visszahúzódó fiút azonnal zaklatni kezdték, megverték, és énekelnie kellett a többieknek. Később társai fajtalankodásra kényszerítették, majd ketten meg is erőszakolták. Az esti takarodó után közölték vele, hogy fel kell őt akasztaniuk, mert csak így vehetik le az állítólagos átkot V. János gyerekéről. Lepedőkből kötelet fontak, azt a mennyezet alatt futó fűtéscsőre rögzítették, s felakasztották rá V. Barnabást, aki megfulladt. A társaság tagjai azt állították az őröknek, hogy a sértett öngyilkos lett. Utóbbiak az elsőfokú perben tanúként nyilatkoztak, s kijelentették, hogy semmit nem vettek észre a történtekből, de nem tűntek nyugodtnak a bíróság előtt. A börtönben először közigazgatási eljárásban vizsgálták az esetet, nyomozás csak akkor kezdődött, amikor M. Ádám beszámolt egy tisztnek a gyilkosságról. V. Barnabás három napot töltött a tököli intézetben, mielőtt megölték. Az őrség állításait, hogy húszpercenként ellenőrizték a zárkát, a terheltek vallomásai is egyértelműen cáfolták.
A sértett apja ötvenmillió forintos kártérítési keresetet nyújtott be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ellen a történtek után. A polgári peres eljárás nemrég kezdődött el, abban újra meghallgatják a terhelteket, a tanúkat és az őrség tagjait is. A Fővárosi Ítélőtábla két hét múlva hirdeti ki jogerős határozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.