Jelentés Adenauernek

Ötvenkilenc évvel ezelőtt, 1951. október 6-án hangzott fel először a Szabad Európa Rádió (SZER) rendszeres magyar adása. A müncheni Englischer Garten épületcsoportjának falán az 1994-ig működött, szovjet megszállás alá került kilenc európai nemzet mintegy százmillió polgárának tájékoztatására létrehozott szerkesztőség emlékét a hatvanadik évfordulóra táblával jelölné meg a rádió hajdani szerkesztője, az egykori adásokból Vadász János néven ismert Büky Barna.

Fáy Zoltán
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első rádióadást több év készülődés előzte meg. Az Egyesült Államok kormányának rendelkezésére létrejött szerkesztőség felállítását a háború után megváltozott politikai helyzet indokolta. Bár a nyugati politika elfogadta a szovjet megszállás tényét, tudomásul vette a kialakult erőviszonyokat, arról nem mondott le, hogy kapcsolatot ápoljon a megszállt területeknek a kommunista diktatúrát elutasító politikusaival – akik többnyire emigrációba kényszerültek, és hogy a megszállt területek népeit a szabad világ eseményeiről tájékoztassa.
1949. május 17-én jegyezték be New York államban a Szabad Európa Bizottságot (SZEB), amelynek olyan tekintélyes tagjai voltak, mint D. Eisenhower nyugalmazott tábornok, későbbi elnök, vagy Nelson Rockefeller republikánus politikus. A bizottság szervezeti és munkaprogramja két szekciót hozott létre: a Szellemi Együttműködés Bizottsága az emigráns politikusokkal tartotta a kapcsolatot, a Rádió- és Sajtóbizottság a rövidhullámú adások előkészítésével foglalkozott, és Robert E. Lang irányításával kezdte el szervezni az adásokat. A SZEB legfontosabb célországa Lengyelország, Csehszlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária volt. Albán műsort is sugároztak, de ezeket az adásokat viszonylag gyorsan, 1953 szeptemberében megszüntették, mert kiderült, hogy Albániában a lakosságnak mindössze kilencezer rádiója van.
Szemben a SZER cseh és szlovák programjának kezdő sugárzásával, amelyet az amerikai függetlenség napjára időzítettek, az első magyar adás a hallgatók számára fontos szimbolikus időpontban, október 6-án volt. Az emigránsok számára Münchenben reménykeltő ünnepségekkel indult a sugárzás; este Frederic R. Dolbeare alelnök tartott beszédet a munkatársaknak a Hotel Bayerische Hof különtermében: „Fejezzék ki a magyar nép szabadságvágyát. Gazdagítsák a magyar lelket az ősi tradíciók és a szabad jövő reményének jegyében… Kérem mondják el honfitársaiknak, hogy a nagyvilág nem hagyja cserben őket! Mondják meg nekik, hogy tartsanak ki, és készüljenek arra az időre, amikor elfoglalhatják az őket megillető helyet a világ szabad népei között.”
A történelmi tapasztalatok alapján legalábbis megoszlanak a vélemények az emelkedett szavakkal, különösen a cserbenhagyással kapcsolatban. Márai Sándor valamelyest reálisabban látta a rádió szerepét „Szellemi légihíd!” című jegyzetében, amelyet Ulysses álnéven fel is olvasott a SZER Vasárnapi krónikájában így írt: „A Szabad Magyar Rádió sem más, mint szellemi légihíd. A technikai és az emberi energia szövetkezett, hogy megvalósítsa ezt a spirituális hidat. A levegőn át építik magyar tudósok, írók, újságírók, előadók, az élet munkaterületeinek mindenféle szakemberei. Mert ez a magyar szellemi légihíd legfőbb értelme.”
Ez a szellemi légihíd 1956-ban játszotta legvitatottabb szerepét. A rádió munkatársai a magyar politikai életben változásokra számítottak ugyan, hiszen erre lehetett következtetni a Petőfi-kör vitáiból, a Rajk-újratemetésből és számtalan egyéb jelből, ám a forradalom teljesen készületlenül érte őket, és többségük csak 24-én tudta meg, hogy Budapesten kitört a forradalom. A forradalom előkészítésében tehát – szemben a Kádár-Magyarország propagandájával – semmilyen szerepe nem volt a rádió munkatársainak. A forradalom leverése után azonban nemcsak az ismét hatalomra kerülő magyar kommunisták fogalmazták meg a „beavatkozás” vádját, hanem Adenauer kancellár is vizsgálatot indíttatott annak kiderítésére, hogy valóban nyílt fegyveres harcra uszított-e a rádió. A vizsgálat végeredménye nemleges lett, de a vád sohasem tűnt el nyomtalanul. Viszont voltaképpen ennek a tisztázási szándéknak köszönhető, hogy a SZER 1956-os szalagjai egyáltalán megmaradhattak. 1956 végén az eljárás lefolytatásához bekérették a biblisi átjátszóállomáson 24 órában rögzített adás szalagjait, valamint kontrollként a budapesti magyar adást. A legfontosabb műsorokat lefordították német nyelvre, majd a szalagokat visszaküldték a SZER-hez.
Amikor a Szabad Európa Rádiónál 1956 után tisztogatások kezdődtek, hét menesztett egykori munkatárs munkaügyi pert indított a rádió ellen. Az eltávolított munkatársak a rögzített adásokkal tisztázhatták volna magukat a vádak alól, és a munkajogi per lehetséges végeredményeként a munkáltatónak tetemes pénzt kellett volna kifizetnie. Ez természetesen a SZER-nek egyáltalán nem volt érdeke, ezért nem akarta hozzáférhetővé tenni a hangzóanyagokat. Mi több, 1957 júliusában a rádió arra kérte a német külügyet, vegye vissza az Adenauer-vizsgálat után visszaadott 1956-os szalagokat. Arra hivatkoztak: nem lenne jó újra felkorbácsolni a kedélyeket a rádió forradalom körüli szerepéről. Így kerültek a gondosan becsomagolt 1956-os szalagok letétként Koblenzbe. A SZER ugyan 1959-ben visszakérte még egyszer a letétet, de valami miatt végül mégis meggondolták magukat, és a felvételek negyven évig a Bundesarchiv állományában lappangtak.
Ez a procedúra mentette meg az 1956-os felvételeket, ugyanis a rádiónál a szigorú takarékosság jegyében a szalagokat nem őrizték meg, hanem új meg új műsorokat vettek rá. Így azonban a felvételek évtizedeken keresztül zárt anyagként voltak a levéltárban, ahonnan a kilencvenes évek végén kerültek elő. A régi, különleges szalagok átjátszása valódi technikai bravúr volt, a munkálatokban magyar technikus is részt vett, aki a több nyelvű felvételek közül kiválogatta a magyarokat. A SZER működésének dokumentumai így végül három helyre kerültek: az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában a hozzáférhető hangzóanyagokat helyezték el. Az operatív szempontból legérdekesebb irat együttest az amerikai fenntartó – biztonsági okokból – nem hagyta Európában: a teljes levelezés, a személyi anyag ma a kaliforniai Stanfordban működő Hoover Intézetben található meg, de az intézet minden egyébről is készíttetett másolatot a maga számára. A SZER szerkesztőségének munkáját segítő gazdag könyvtár pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány Archívumához került.
Ötvenkilenc évvel ezelőtt indult és tizenhét évvel ezelőtt, 1993. október 31-én szüntette be magyar adását a Szabad Európa Rádió, amelynek kivételes, semmi korábbihoz nem hasonlíthat szerep jutott a magyar történelemben. Bár ezt a szerepet már több szempontból is vizsgálták; a hangzóanyag átiratának bizonyos része nyomtatásban is megjelent, elérhető az interneten és az OSZK Történeti Interjúk Tárának gondozásában immár DVD-n is, a rádió emlékének méltó megörökítése egyelőre még megoldandó feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.