Kivágatta a szőlőjét a neves alföldi borász

Felszámolta családi szőlőültetvényét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza. Bár tény, hogy az ültetvénykivágások az utóbbi években – az unió által is támogatott program miatt – megszaporodtak, a jelenség nem nevezhető általánosnak – mondta lapunknak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Dénes Zoltán
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc évnyi munka után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor. A szakember a borászat mellett továbbra is kitart, ugyanakkor a szőlővel véleménye szerint nem érte meg a vesződség – adta hírül tegnap a Délmagyarország. A boros szakma legnagyobb elismerését, vagyis a Pannon Bormíves Céh tagságát az Alföldről elsőként megszerző szakember a megyei napilapnak elmondta: jövőre lesz húszéves a borászata, amely eddig hét hektárról szüretelt és évi 20-25 ezer palack bort állított elő. A probléma gyökerei Somodi szerint húsz évre nyúlnak vissza, akkoriban 130 ezer hektárról szüretelt szőlőt az ország, ez mostanra 60 ezer hektárra apadt. – Azt hittük, amikor tőke nélkül felvettük a kesztyűt a több száz éves francia és portugál nagybirtokokkal, hogy a jó magyar bor is kell. Nem így történt, az ipari mennyiség, a tömegtermelés felé ment el a világ – nyilatkozta Somodi Sándor. A borász tájékoztatása szerint családi ültetvényére a 2002-ben pusztító téli fagy mért döntő csapást, azóta csak veszteséget termelt. A szakember a jövőben több kollégájával közösen vásárolja fel a szükséges alapanyagot.
– Általános tendenciának nem nevezném ezt az esetet, mert más borvidékeken inkább a telepítés mellett döntenek – közölte megkeresésünkre Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Mint mondta, a hír meglepte, mert Somodi Sándor kiváló szőlész és nagyszerű borász. – Más kérdés – tette hozzá –, hogy a csongrádi borvidéken az utóbbi években nagyon sok gonddal és problémával kellett megküzdeni. A főtitkár szerint természetes piaci folyamat, hogy vannak olyanok, akik a tevékenység megszüntetése mellett döntenek, s vannak olyanok, akik új ültetvényeket telepítenek. Ugyanakkor tagadhatatlannak nevezte , hogy a kivágás iránti kedv az utóbbi években felerősödött, s erre rádolgozott az Európai Unió is azzal, hogy az ültetvények megszüntetését támogatta. A HNT főtitkára úgy vélte, hosszabb távon ez a folyamat egyensúlyba kerül, és a kivágások leginkább az ültetvényfelújításokat szolgálják majd.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a termésbecslések alapján várható idei bormennyiség hárommillió hektoliter alatt marad, de nem lesz hiány a hazai piacon, mert a pincékben még 2,8 millió hektoliter tavalyi készletet tárolnak. Az alacsony mustfok emelkedésére kevés az esély. A minisztérium kérte Brüszszeltől, hogy 1,5 százalék helyett 2 százalékot lehessen javítani mesterségesen a cukorfokon az idén. A szőlőért a tavalyi 35-50 forintos árnál idén kilónként 20-40 százalékkal többet fizetnek kereskedők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.