Megtérül a turizmus állami támogatása

Tíz turisztikai beruházást vizsgáltak az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének szakemberei, s megállapították: az ágazat fejlesztéseit érdemes állami támogatással is ösztönözni.

K. Tóth László
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányok mindegyike igyekezett fejleszteni a turizmust, de a beruházások hatásaival, hatékonyságával kevés vizsgálat foglalkozott – hangzott el tegnap az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének tájékoztatóján, amelyen az intézet legújabb kutatásainak tapasztalatait ismertették a turisztikai fejlesztések és a nemzetgazdasági tervezés eredményességéről.
A kutatás hét településen tíz turisztikai beruházást vizsgált. A dokumentum egyik legfontosabb megállapítása az, hogy e fejlesztések közvetett hatása a magyar gazdaság fejlődésére jelentősnek bizonyult: az összesen 12,5 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés 18,7 milliárd forint többletberuházást eredményezett, vagyis száz forint támogatás 664 forint értéket teremtett. A munkahelyteremtő hatás ugyancsak kiemelkedő volt, hiszen a vizsgált tíz támogatott fejlesztés együttesen 363 fő számára biztosított munkahelyet, 33 fővel többnek, mint amit a pályázatban vállaltak. Egy munkahely létesítéséhez a szállodák 3–9 millió forint, a fürdők 14–33 millió forint közötti támogatást kaptak. A programok teljes árbevétel-növekménye összesen 1,35 milliárd forintot tett ki. A létesítmények az első teljes esztendőben együttesen 423,2 millió forint adót fizettek be, ebből helyi adóként 45,2 millió forintot.
A kutatást utólag egy újabb vizsgálattal is kiegészítették, amely a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája által 2004-ben végrehajtott kutatásának folytatásaként bemutatta a főbb tényezők 2004 és 2008 közötti változását. Ennek alapján a kutatók megállapították, hogy az adott időszakban dinamikusan növekedett a települések szálláshelyeinek férőhely-kapacitása és vendégforgalma, valamint az önkormányzatok turizmussal összefüggő bevétele. Az új versenytársak piacra lépése nem érintette a korábban üzembe helyezett fürdők teljesítményét. A legsikeresebbek a nagy beruházással járó fejlesztések voltak, a tapasztaltak igazolják a turisztikai programok jótékony hatását a gazdaság egészére.
A számvevőszék kutató intézetének szakemberei mindezek birtokában megállapították, hogy a turisztikai fejlesztéseket érdemes állami támogatással is ösztönözni. Ez összecseng a kormánytagok véleményével, hiszen az új Széchenyi-terv programjai között a turisztika is kiemelt szerepet kap. Éppen tegnap jelentette ki egy turisztikai kiállítás megnyitásakor Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy a turizmusnak nagyobb támogatást kell kapnia az elkövetkező időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.