Mérsékelt emelkedés

Kétnapos emelkedés után tegnap lényegében stagnált a Budapesti Értéktőzsde fő mutatója. A BUX index alig 0,16 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, és a Molt kivéve gyengült a vezető részvények árfolyama.

Munkatársunktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott tegnap a Budapesti Értéktőzsde fő mutatójának, a BUX indexnek az emelkedése, noha az előző kétnapi meneteléshez képest a tegnapi javulás már inkább megtorpanásként volt értékelhető. A délelőtt során főként a Magyar Telekom- és az OTP-papírok erősödése húzta felfelé az indexet, délután pedig már a Mol állt az élre. A kereskedés során a nagyobb részvények közül a délelőtt még nyereségeket jelző Magyar Telekom, az OTP és a Richter végül veszteséggel zárta a kereskedést, miközben a Mol árfolyama száguldani kezdett egy később egyébként részben cáfolt hír hatására. A BUX végül 37,35 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 23 665,50 ponton fejezte be a napot. A részvénypiac forgalma 23,1 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Mol kivételével veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama fél háromig 20 800 forint alatt mozgott, majd hirtelen mintegy 600 forintot, közel 3 százalékot ugrott fel.
Az MTI-nek nyilatkozó Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a hirtelen emelkedés egybeesett azzal a hírrel, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy az állam még az idén megvásárolná az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését. A bejelentésre a Mol piacán spekulatív vásárlások indultak – mondta a kereskedő. Véleménye szerint a Mol üzletmenete szempontjából nincs jelentősége az ügyletnek, akár létrejön, akár nem. A társaság alapszabálya szerint ugyanis egyik tulajdonos sem szavazhat a cégben 10 százaléknál nagyobb súllyal, vagyis akárki a tulajdonosa az érintett részvénycsomagnak, nem lesz nagyobb a valódi befolyása.
A Molt leszámítva a többi vezető papír gyengült, a pozitív nyitás után folyamatosan lefelé tartottak az árfolyamok, és ezzel a magyar piac elszakadt az európai tőzsdéktől, ahol általában pozitív tartományban mozogtak az indexek – fejtette ki Varjú Péter. Úgy vélte, ennek oka, hogy a BÉT az elmúlt napokban felülteljesítő volt, az indexet elsősorban mozgató OTP erősödése kicsit megtorpant, és a befektetők igyekeztek bezsebelni a nyereségeket.
A Mol végül 2,48 százalékkal, 21 240 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 0,58 százalékkal, 5965 forintra csökkent, a Magyar Telekom 2 százalékkal, 588 forintra esett, a Richter értéke pedig 80 forinttal, 0,17 százalékkal, 46 600 forintra gyengült. Az eurót tegnap este 275 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, erősebben a délelőtti 276,10 és a szerda délutáni 276,37 forintos árfolyamnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.