Most sem változott az alapkamat

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emelt kamatot a monetáris tanács, mert tagjai úgy gondolják, hogy van még esély az inflációs cél elérésére – indokolta kérdésünkre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hogy a monetáris tanács miért hagyta az eddigi, 5,25 százalékos szinten az alaprátát. Az előző üléshez képest, ahol ketten is a kamatemelés mellett foglaltak állást, ezúttal szinte egyhangúlag fogadták el a tartást, sőt a huszonöt bázispontos csökkentés lehetősége is felmerült. Újságírói kérdésre Simor András elmondta, hogy a jövő évre tervezett háromszázalékos államháztartási hiánycél bejelentése miatt változtatták meg véleményüket. – Az ország kockázati felára a hónap első felében romlott, majd nagyon fontos bejelentést hallottunk, ami jótékonyan befolyásolta a kockázati felárat, az államkötvények hozamát és a forint árfolyamát is. Ha az inflációs előrejelzésben vázolt veszélyek bekövetkeznek, és romlik a kockázati megítélés, az MNB kénytelen lesz kamatot emelni – mutatott rá Simor, aki arra már nem kívánt kitérni, hogy egy hiteles költségvetés létrehozása esetén nyitott lenne-e esetleg a ráta mérséklésére is. A közeljövőről szólva elmondta ugyanakkor, hogy a bérek alakulása az utóbbi egy-két hónapban kedvezőnek tűnik, a háromszázalékos emelkedés szerinte a versenyszférában is megfelelne stabil inflációs környezetben. A bruttó nemzeti termék azonban negyedéves összehasonlításban nem javult, holott az MNB szakemberei korábban erre számítottak.
Lapunk azon kérdését is elhárította a jegybankelnök, amely azt firtatta, mit szól az MNB működését szakmaiatlannak nevező kritikákra. Szerinte ugyanis nem a kritikák szaporodtak, hanem csak egyre több helyen idézik ugyanazt a forrást. Ezt cáfolja, hogy az elmúlt hónapban Róna Péter, az Oxford Egyetem vendégtanára a Gazdasági Rádióban, Gazdag László egyetemi docens pedig tegnapi számunkban érvelt amellett, hogy a jegybank jelenlegi felállásában képtelen a pénzstabilitás megteremtésére, Boros Imre közgazdász pedig kígyóbűvölésnek nevezte a jelenlegi monetáris politikát. Arra a kérdésre Simor azonban örömmel reagált, melynek révén a Nemzetközi Valutaalapról (IMF) tett korábbi kijelentését megmagyarázhatta. „Bankárként sajnálom, hogy nem hosszabbítottuk meg az IMF-fel az együttműködést, a kormány szempontjait azonban megértem – mondta Simor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.