Szülinapi zsákmány

A kereskedelmi láncok védelmére kelt Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint törvényeink megfelelően védik a hazai beszállítókat. Ha így lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy a születésnapjukra készülő láncok a beszállítók pénzén ünnepeltessék magukat.

D. Horváth Gábor
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékozatlanságát tanúsító OKSZ azt állítja, hogy a hazai és külföldi láncok nem fogják a válságadót áthárítani a beszállítóikra. Utóbbiak szerint azonban e szándékukról nem hivatalosan már értesítést is kaptak tőlük. A hazai termelők és gyártók aggálya életszerű. A láncok ugyanis a felvásárlói árak leszorítása mellett a valóságtól elrugaszkodott jogcímeken szednek vissza tőlük pénzt, amit kiszolgáltatottságuk miatt a termelők képtelenek visszautasítani.

*

Néhány példát említve, ha egy lánc újabb áruházat nyit az országban, akkor a beszállítókat kötelezi szerződésben arra, hogy fizessenek ezért, azaz így kényszerítik rájuk a fejlesztési költségeiket. Általános gyakorlat az is, hogy a láncok a születésnapi kerek évfordulójukkor az ünnepléshez szükséges pénzt – szülinapi bónusz néven – az ellehetetlenítésüktől rettegő beszállítóktól szedik be, amelyeknek fizetniük kell. Mindez nem jelenti a beszállítók piaci biztonságát, előfordul ugyanis, hogy a kereskedő később mégsem az ő termékeit árulja. A láncok ezzel azt a törvénysértést kerülik el, hogy a beszerzési árnál olcsóbban árulják a termékeket, ám a számlázási technikából és a cégek könyveléséből egyértelműen kiderül a turpisság.
A láncok által diktált kereskedelem rányomja a bélyegét a termékek minőségére is, mivel a termelőket és gyártókat arra kényszeríti, hogy megengedhetetlen eszközökhöz nyúljanak. Egyre olcsóbban állítják elő termékeiket, nem véletlenek az élelmiszer-hamisítási botrányok, amelyeknek leleplezése után a kereskedőket elkerüli a felelősségre vonás. A beszállítók szerint feltétlenül szigorítani kellene a kereskedelmi törvényt, amely megtiltaná és szigorúan büntetné az őket bármilyen jogcímen érő sarcolást, illetve a kereskedőket is felelőssé kell tenni a termékek minőségéért.
Az OKSZ arról is beszámolt, hogy „a legnagyobb láncok tízezerszámra foglalkoztatják a magyar munkaerőt, az ágazati átlagnál több bérért”. A beszállítók szerint azonban ezen megállapítások több sebből véreznek. A láncok környezetében tízezerszámra szűntek meg munkahelyek, illetve akár évszázados múltra visszatekintő termelési kultúrák váltak semmivé országszerte. A jövedelmeket illetően is tájékozatlan az OKSZ. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban a bruttó bér 171 772 forint, 2009-ben pedig 175 207 forint volt havonta a kereskedelemben. Szakszervezeti forrásaink szerint azonban a Tescóban például a bérezés jóval elmarad az átlagtól. Körülbelül tíz vezető és 290 alkalmazott dolgozik egy átlagos Tesco áruházban. A vezetők felének kiemelt a bérezése. 5 középvezető alapbére bruttó 180 ezer, a többi dolgozóé pedig bruttó 120 ezer forint körüli. Könnyen belátható, hogy itt az átlagbér jócskán elmarad az ágazati átlagtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.