Bástya elvtárs a medencében

Hanthy Kinga
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forradalom ribillió, még ha szokott is békésen kezdődni. Békésen emlékezni rá furcsa nemzetközi szokás, amit időnként zajosabb események színesítenek. Demokráciában a forradalom nem az utcán zajlik, az emberek a szavazatukkal változtathatnak a nem tetsző dolgokon. Ha pedig becsapottnak érzik magukat, demokratikus játékszabályok ide vagy oda, kimennek az utcára. Kimentek 1956. október 23-án és 2006. október 23-án is. És attól kezdve nem hagytak békét egyetlen alkalommal sem a hatalomnak, elrontották minden ünnepét. Így lett vezető hír Magyarországon, hogy kordonok nélkül zajlott az idei október 23-i ünnep. Abszurd ez is, miként abszurd volt, hogy az állami ünnepekről kitiltották az ünneplő népet. Bástya elvtárs egyedül úszkált a medencében.
Október 23-án tehát, ezúttal végre békés ünnepségen, a legutóbbi történészi kutatás szerint húszezer áldozatot követelő forradalomra emlékeztünk. Kényes ünnepelni azokat a forradalmakat, amelyeknek mindkét oldalon még élő tanúi vannak, ugyanakkor szomorúan kell tapasztalnunk, hogy gyermekeink iskolai történelmi tanulmányai még mindig megrekednek a második világháborúnál. Továbbra is nagy feladat hárul médiára, filmre, mert legerősebb információhordozóként kell helyt állniuk ebben a helyzetben.
A Magyar Rádió évtizedek óta tudja, hogyan kell nemzeti ünnepet megülnie, megvannak hozzá a protokolljai, köztársasági elnöki interjú, irodalmi feldolgozás, magazinosított híranyag az eseményekről stb. De mindig kell valami még, amitől a hallgatónak azt kell éreznie, hogy a közszolgálati rádióra szívesen költi az adópénzét. Sajnálatos, hogy ezek a műsorok javarészt archívumból elővett anyagok, ugyanakkor dicsérendő, hogy elkészültek, és hogy szakmailag is kiválók. A lengyel és a magyar közrádió „Minden magyar együtt halad, követjük a lengyel utat” című, a lengyelek ’56-os magyar forradalommal kapcsolatos cselekedeteiről szóló háromrészes közös produkciója a klasszikus rádiós hagyományokra épült dokumentum-összeállítás még 1993-ból. Rendezője és szerkesztője Jerzy Tuzsevszi, dramaturgja Borenits Péter. Mind szándékában, mint megvalósításában szép munka, nagy érdeme, hogy szemtanúkat szólaltat meg. A történelmi, és nem a mesterségesen kreált barátság hiteles története, fontos ismeretterjesztés egy széles körben ma már nem ismert eseménysorról. Ráadásul erős üzenete is van. A lengyelek 1956-ban nyújtott lelki és fizikai támogatása ma már történelem, ám nem olyan régmúlt, hogy ne érhetne el a máig. Lengyel–magyar még mindig két jó barát, és erre a tudásra szükségük lesz a következő generációknak is.
(„Minden magyar együtt halad, követjük a lengyel utat”, MR1-Kossuth rádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.