Budai titkai

Ugró Miklós
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször leírtuk már, nem szerencsés, ha a titkosszolgálatok ügyeit a sajtóban tárgyalják. Az a jó, ha a Cég észrevétlen marad, mert ha tettei a médiumok érdeklődésének homlokterébe kerülnek, az annak a jele, hogy már megint szerencsétlenkednek a titkosszolgák, ugyanis a sikeres akcióik értelemszerűen titokban maradnak. Kétségtelen, hogy a hajdani (?) szocialista titkos rendőrség viselt dolgait elég ügyesen tartják titokban mindmáig, a dezinformációs részleg jól működött és működik, de amit a rendszerváltás után produkálnak, az azért nem csak nevetséges, mert a biztonságunkat veszélyeztetik, s ezért inkább siralmas.
Az elmúlt húsz évből csak egy, igazán „bravúros” fellépésüket idézhetjük fel, 1998 őszén roppant ügyesen ugratták be a Fidesz vezetőit a hírhedt megfigyelési ügyben, amit a szolgálatok kezdeményeztek, de ugyanazok a szolgálatok nem találtak bizonyítékot a maguk tevékenységére, így a Fidesz hamisan vádaskodott, a megvádolttól kapott dokumentumok alapján. Ha nem értik teljesen tisztán, az nem baj, mert a káosz a botrány lényegéhez tartozott.
Most megint egy megfigyelési ügy borzolja a közélet idegeit. (Feltéve, hogy a közéletnek van olyanja.) Budai Gyulát, a jelenlegi elszámoltatási kormánybiztost figyelték meg 2008-tól kezdve, még idén tavasszal kormányzati tisztviselővé való kinevezése után is. Őszintén szólva én nem tartom oly rettenetes skandalumnak, ha valakit megfigyelnek, hiszen többek között az a szolgálatok dolga. Na de ártatlan embereket megfigyelni? – háboroghatnak a jogvédők és egyéb széplelkek, ám megfigyelni csak ártatlanokat szokás. Hiszen mindenki ártatlan, amíg jogerősen el nem ítélik, akkor meg már minek megfigyelni, elég, ha a smaszszer beles rá olykor a cirklin. Ám Budai Gyuláról azért kezdett adatokat gyűjteni az elhárítás, mert súlyos, Gyurcsány Ferenchez és üzlettársaihoz köthető panamákat tárt fel, tehát nem a nemzet biztonságára jelentett veszélyt, hanem néhány kormánypárti politikus biztonságérzetére. S amennyiben ez így volt, az egyértelműen arra utalna, hogy a szocialista kormány afféle magánrendőrségként használta a Nemzetbiztonsági Szolgálatot, ami viszont valóban skandalum. Miként az is, ha a titkos megfigyelésre fény derül. Nem is akárhogyan. Benedek Fülöp egykori agrár-szakállamtitkár lakásán találtak egyértelmű dokumentumokat, ami mégiscsak elképesztő eset. Meglehet, hogy Benedek Fülöp szalvéták, gyufacímkék és lepréselt virágszirmok mellett titkosszolgálati jelentéseket gyűjt, s az is kétségtelen, hogy egy kivételesen rokonszenves és megnyerő ember, akinek óhajtásait nehéz elutasítani, de a Budai Gyula megfigyeléséről szóló dokumentumok semmiképpen nem lehettek a tulajdonában. Még akkor sem, ha az adatgyűjtést ő rendelte meg.
Titok, miként kerülhetett hozzá, de azt fontos leszögeznünk, hogy a szolgálatok nevében szereplő titok nem ilyesmire vonatkozik. Szilvásy György volt titokminiszter mindent tagad, amit kivételesen nem is vehetünk rossz néven tőle. Ezúttal nemcsak veleszületett mellé- és félrebeszélési hajlamai miatt ködösít, hanem munkaköri kötelessége is egyben. Azt mégsem mondhatja, hogy ő adott parancsot Budai Gyula törvénytelen és pancser módon történő megfigyelésére, a demokrácia érdekében. Az akkori vezetők nem emlékeznek Budai megfigyelésére, de nekik amúgy is híresen rossz a memóriájuk. Emlékezetük felfrissítését is szolgálhatja majd az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál induló átfogó vizsgálat, amelyből kiderülhet, Szilvásyék hányszor feledkeztek meg arról az egyszerű alapelvről, hogy a polgári elhárítást nem használjuk politikai célokra.
(Tegnap egyébként Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, tudja, hogy őt is lehallgatták. De erről majd később.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.