Civilek akciója a tisztább levegőért

Azonnali lépéseket követel a levegő minőségének javításáért több város önkormányzatától a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet szerint hazánk csak így úszhatja meg az Európai Bizottság büntetését. Részben a megnövekedett ünnepi forgalom miatt az ország több részén ismét az egészségügyi határérték fölé emelkedett a finompor koncentrációja.

Győr Ágnes
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben fordul ma a miskolci, a szegedi és a budapesti önkormányzathoz a Levegő Munkacsoport a levegőszennyezettség kritikus szintje miatt. A civil szervezet úgy véli, e három nagyvárost jelentős felelősség terheli azért, hogy hazánkat egy héttel ezelőtt elmarasztalta az Európai Bizottság – tudta meg lapunk Simon Gergőtől, a környezetvédelmi szervezet szakértőjétől.
Ismeretes, az Európai Bizottság múlt csütörtökön szólította fel Magyarországot és Franciaországot a levegőminőségre vonatkozó uniós jogszabályok betartására. A testület korábban arról döntött, hogy a részecskeszennyezés egy évben nem haladhatja meg 35 napnál többször a köbméterenként 50 mikrogrammos határértéket.
Budapesten az idén körülbelül már a 68. napnál tartunk, és még nincsen vége az évnek – fejtette ki Simon Gergő, és rámutatott arra is, hogy a népesség számához mérve Európán belül hazánkban halnak meg a legtöbben – évente 16 ezren – légzőszervi megbetegedésekben. Szintén aggasztó statisztika – tette hozzá –, hogy a fővárosban tízszeresére nőtt az előző évtizedben az asztmás megbetegedések száma. Szeged, Miskolc és Budapest volt az a három település, amely korábban mentességet kért az uniós jogszabály alól arra hivatkozva, hogy már így is megtesznek mindent a finompor-koncentráció csökkentéséért. A bizottság azonban ezt nem találta indokoltnak. Ha Magyarország két hónapon belül nem tud jelentős előrelépést felmutatni ezen a téren, akkor több milliárd eurós büntetést is kaphat – hangsúlyozta a kémikus.
A napokban országszerte kritikussá vált a levegő szennyezettsége. A tíz mikrométer alatti légköri aeroszolok vagy közkeletű nevén a szálló por koncentrációja több városban nemcsak az egészségügyi, hanem a tájékoztatási, sőt a riasztási határértéket is meghaladja – olvasható a Válaszúton Alapítvány közleményében. Miskolc belvárosában például három napja a riasztási határérték felett van a levegő szennyezettsége. Nem kétségbeejtő a helyzet, de tény, hogy a hét végén köbméterenként 100 mikrogramm fölötti finompor-koncentrációt jelzett a műszer – mondta Páldy Anna, az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének főigazgató-helyettese. A szakértő közölte, hogy többek között az ünnepek idején megnövekvő gépkocsiforgalom és az őszi avarégetések magyarázzák a levegő minőségének jelentős romlását.
Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint vasárnapig nem várható jelentős légmozgás, amely megtisztítaná a levegőt, de várhatóan sehol nem kell majd szmogriadót elrendelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.