Csoportos megbízás

K Ö N Y V E S H Á Z

Molnár Csaba
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem sorolják a pszichoterápiát a bizonyított hatású gyógyító eljárások közé, minthogy hatásmechanizmusa kevéssé ismert. Mégis lehet benne valami, mert a pszichoterápiával kezelt páciensek későbbi kórtörténetét követő hosszú távú vizsgálatok általában javulást mutatnak ki állapotukban. Bár a terapeuták ádáz csatákat képesek vívni arról, hogy a pszichoterápia mely fajtája alkalmas az egyes betegségek kezelésére, valószínűleg ennél sokkal fontosabb, hogy a megfelelő személyiségjegyekkel rendelkező terapeuta higgyen a terápia sikerében, és szoros kötelék alakuljon ki közte, valamint páciense között.
Irvin Yalom A Schopenhauer-terápia című regényében szereplő terapeuta, Julius Hertzfeld személyisége biztosan alkalmassá teszi őt hivatása űzésére. A történet élete utolsó évében játszódik. A pszichiáter, értesülve halálos betegségéről, újból felveszi a kapcsolatot korábbi pácienseivel, és terápiás csoportba gyűjti őket. A csoport élete nem idegen a szerzőtől, aki maga is pszichiáter. A Stanford Egyetem professor emeritusaként az egyik legismertebb terapeuta az Egyesült Államokban. Regényei mellett egyetemi pszichiátriai tankönyveket és népszerű lélektani könyveket is írt az elmúlt negyven évben.
A regénybeli csoport központi karakterét, Philip Slate-et praxisának legnagyobb kudarcaként tartja számon Hertzfeld. A férfit három évig kezelte eredménytelenül, de legnagyobb meglepetésére maga is tanácsadóvá lett, aki a XIX. század első felében élt német filozófus, Arthur Schopenhauer tanításait igyekszik átadni mindenkinek, akivel csak találkozik. Schopenhauer gondolatai ezután átszövik a csoport tagjai között zajló beszélgetéseket. Elmélete szerint a minket körülvevő világ, ahogy azt érzékeljük, csak képzetünk és akaratunk egymásra hatásából létrejött szubjektív jelenség. Slate csak annak árán hajlandó részt venni a csoportban, ha az emberi kapcsolatok természetének megismeréséért cserébe ő Schopenhauerről taníthatja a pszichiátert. Így kapcsolatukból a terapeuta legalább annyit tanul, mint a páciens.
Bár A Schopenhauer-terápia műfaja regény, történései kitaláltak, az olvasó mégis megértheti belőle, hogyan zajlik a pszichoterápia. A pszichiáter író munkamódszerei áthatják a regénybeli csoport kezelését. Hogy mindez alkalmas-e a lelki bajok orvoslására, azt már mindenkinek magának kell eldöntenie.
(Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia. Park Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 3500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.