Éles ellentétekkel indult a G20-csúcs

Holtpontra jutottak a tárgyalások tegnap a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport csúcstalálkozóján az állam- és kormányfők megállapodását előkészítő bizottságban, az orosz delegáció szerint pedig már a húszak egysége is veszélybe került.

MN
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad kereskedelem. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetője is reményét fejezte ki, hogy sikerül tető alá hozni a szabadkereskedelmi megállapodást Dél-Koreával. Barack Obama amerikai elnök megemlékezett a koreai háborúban meghalt amerikai katonákról egy ottani amerikai támaszponton, rámutatva, „Korea ma ketté van osztva, egy olyan félre, amely dinamikus és fejlődik, és egy olyanra, amely inkább éhezni hagyja a lakosságát, mintsem a változás útjára lépjen. (MN)

*

Árfolyamháború. A protekcionizmusról és a valutaárfolyamokról szóló viták előzték meg a G20-as országok tegnap megkezdett csúcstalálkozóját. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten 600 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba államkötvények megvásárlásával, amely lépés ellenállást váltott ki a többi nagyhatalom részéről. Kína, Németország és Brazília is nemtetszését fejtette ki, szerintük a lépés célja a dollár gyengítése, az amerikai export növelése. Bírálói szerint éppen az Egyesült Államok gyakorolt nyomást Kínára, hogy az ázsiai állam engedje látványosan drágulni a jüant. Angela Merkel német kancellár arra figyelmeztetett, hogy Washington újabb gazdaságösztönző csomagja kockázatos. Félő, hogy az amerikai monetáris könnyítés tovább hizlalja a fejlődő országokban kialakulni látszó piaci buborékokat, tovább drágítja a nyersanyagokat, és így világszerte erősíti az inflációs nyomást. Jean-Claude Juncker, az eurót használó országok pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke szerint megvan az esély arra, hogy ez hátráltatni fogja a válságból való kilábalást. Elemzők szerint valóságos árfolyamháború van kibontakozóban, aminek egyik hatása, hogy számos deviza túlzottan felértékelődik. Többen – például Brazília és Indonézia – már korlátozzák is a tőkeáramlást a felértékelődés veszélye miatt. (MN)


A szöuli csúcsértekezlet zárónyilatkozatát előkészítő bizottságban nem sikerül rendezni az Egyesült Államok és a legtöbbet exportáló két ország, Kína és Németország között hetek óta tartó viszályt a kivitel állami korlátozásának kérdése körül – idézte a házigazda dél-koreai kormány szóvivőjét az MTI. A nyilatkozat szövegezésén dolgozó bizottság egyelőre nem találja a középutat, és a főtárgyalók még abban sem tudtak megállapodni, hogy mikor folytassák az egyeztetést – tette hozzá a szóvivő. A plenáris üléseket ma tartják az állam- és kormányfők részvételével. A Szöulba érkező állami vezetők nyilatkozatai alapján az ötödik G20-csúcs legfelső szintű tanácskozásain a zárónyilatkozatot előkészítő bizottságban uralkodó hangulatra lehet számítani.
Bár a világ 19 legerősebb gazdasága és az EU első embere van jelen Szöulban – valamint a csúcstalálkozó előtt lezajlott üzleti fórumon a legnagyobb cégek mintegy 120 képviselője –, a legfontosabb két ember mégis Barack Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao). Az Egyesült Államok, illetve Kína vezetője a találkozót könnyen kettejük közötti vitafórummá alakíthatja át, amely aggasztja is a csúcs résztvevőit. Obama előzetesen arról beszélt, hazájának az a célja, hogy új munkahelyeket tudjon teremteni, és csökkenjen a kereskedelmi egyensúlytalanság világszerte. Márpedig Washington régi aggodalmát az jelenti, hogy Kína összehasonlíthatatlanul többet exportál Amerikába, mint a visszáru, és azzal vádolja Pekinget, hogy ezt nemzeti fizetőeszköze árfolyamának alacsonyan tartásával éri el. Amerika úgy látja, a jüan lenyomott árfolyama segítette hozzá az ázsiai nagyhatalmat jelenlegi gazdasági pozíciójához. Mások viszont épp az Egyesült Államokat bírálják saját dollármentő trükkjeiért, amelyet ugyanolyan mesterséges árfolyam-befolyásolásnak tartanak, mint a kínaiak eljárását.
A G20-csúcsot most is tiltakozó akciók kísérték. A Koreai Népi G20 Válaszakció nevű, 80 civil szervezetet tömörítő csoport közölte, elutasítja a húszak találkozóját, hiszen a résztvevők nem vállalják a felelősséget a nemzetközi pénzügyi válság előidézésében, s arra szólította fel az országokat, hogy szigorúan felügyeljék a pénzügyi szervezeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.