Elítélték a zsarolókat

Munkatársunktól
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon egy év két hónaptól két évig terjedő felfüggesztett börtönre és 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre ítélte tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három férfit, akik ellen Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a megzsarolása miatt indult büntetőeljárás. A vádlottak elektronikus levelekben 50 millió eurót (12,6 milliárd forintot) követeltek Csányitól azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra a budapesti Bank Center épületével kapcsolatos – a vádlottak szerint Csányira nézve kínos – adóhatósági vizsgálat eredményét. Az ítélet nem jogerős, mert két vádlott gondolkodási időt kért, egy vádlott és védője pedig fellebbezett. Az elektronikus leveleket elküldő elsőrendű vádlottat zsarolás kísérletéért egy év hat hónapi felfüggesztett börtönre és 300 ezer forint megfizetésére kötelezték, a zsarolás értelmi szerzőjének tartott másodrendű vádlott – aki egy korábbi tanúvallomás szerint magát Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként aposztrofálta – felbujtóként elkövetett zsarolás kísérletéért és lőszerrel való visszaélésért két év felfüggesztett börtönt és 600 ezres pénzbüntetést kapott, a harmadrendű vádlottra pedig bűnsegédként elkövetett zsarolás kísérletéért egy év két hónap felfüggesztett börtönt és 500 ezer forint mellékbüntetést szabtak ki. A bíróság mind a három vádlott esetében három évi próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.
A PKKB megállapította, hogy a másodrendű vádlott OTP-vel szembeni haragja egy jogvitára vezethető vissza, amelyben egyik ismerősének a cége pert vesztett a bankkal szemben. L. András a cég tanácsadója volt, és a társaságnak jelentős anyagi veszteséget okozó eljárás miatt „komoly indulat, negatív érzelem alakult ki benne a pénzintézet iránt, s elhatározta, hogy Cs. Sándort kellemetlen helyzetbe hozza, megzsarolja”.
Csányi azonban nem fizetett, ehelyett a bank biztonsági igazgatója feljelentést tett. A bíróság megállapította: a fenyegetés alkalmas volt a félelemkeltésre, hiszen a bankvezető utána napokig testőrökkel járt. A helyzetet súlyosbítja, hogy az eset nemcsak Csányi megítélését, hanem személyén keresztül az OTP-t, és így az egész magyar nemzetgazdaságot is hátrányosan érinthette volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.