Évi negyvenezer lakás rázná fel a piacot

A lakás-előtakarékosság kedvezményeinek napokban bejelentett gyarapítása kedvező lépés, de nem elegendő a lakásépítés fellendítéséhez. Az otthonra várók jövedelmének emelkedésére, illetve bérlakás-építési program indítására lenne szükség – állítja a szakértő.

Hajdú Péter
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen pozitív lépés a lakás-takarékpénztári rendszer kedvezményeinek szélesítése, de nem elegendő a romló lakásépítési trend megfordítására – mondta lapunknak Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda vezetője: – A bejelentett intézkedések valamelyest javítanak a helyzeten, de alapvető fellendülést nem eredményeznek majd. Az előtakarékosságot ösztönző lakáskasszarendszer súlyának növekedése azért is üdvözlendő, mert a válság előtti kereskedelmi banki hiteldömpingnek vége, és gyors felfutása nem is várható. Ezt jól helyettesíti a saját takarékosságot kiegészítő állami támogatási, illetve hitelrendszer.
Hogy van fejlődési lehetőség a hazai lakáskasszarendszer előtt, arra jó példa, hogy nem csupán a közismerten takarékosságáról ismert német nyelvterületen, de az egykori szocialista országokban is többszöröse a lakáscélú megtakarítások aránya a hazainak: Csehországban például a lakosság 55 százaléka rendelkezik megtakarítási számlával, míg nálunk alig valamivel több, mint a népesség tizede. A szakértő ugyanakkor kijelentette: hiába az előtakarékosság, ha van az országban egy olyan jelentős réteg, amelynek nincs miből félrerakni. Ők alkotják a népesség azon felét, amelynek havonta ötvenezer forint alatt van egy főre jutó jövedelme, s lemaradtak az első Széchenyi-tervhez kapcsolódó lakásépítési programról, ráadásul azóta sem tudták véglegesen megoldani lakhatásukat. Ez a több millió ember addig nem tud megjelenni a lakáspiacon, amíg nem növekszik számottevően a jövedelme.
– A kormány már ismert adóelképzelései kétségtelenül növelhetik a belső keresletet, de a lakással nem rendelkező legszegényebb rétegek számára ez nem jelent akkora pluszt, amelyre alapozva lakásépítésbe vagy -vásárlásba foghatnának – hívta fel a figyelmet a szakember. – Persze vannak még eszközök, amelyek segíthetnék a lakásépítés fellendítését, de gazdaságpolitikusaink egyelőre nem használták ezeket. A gazdaság felgyorsítása, a lakásépítés és általában az építőipar teljesítményének növelése érdekében érdemes lenne például elgondolkodni azon, hogy bérlakás-építési programmal erősítsék a kilábalást. Ez annál is indokoltabb lenne, mert az építőipar meglódulása segíthetné a gazdaság általános növekedését is. Az egészséges fejlődést jelző minimum az lenne, ha évente legkevesebb 40 ezer lakás épülne az országban. A jelenlegi piaci körülményeket, illetve az ismert gazdaságpolitikai elképzeléseket figyelembe véve az elkövetkező néhány évben átlagosan 35 ezer lakás építése várható, ami alatta marad a kívánatos szintnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.