Felmérik az egyházi ügynökmúltat

MTI
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell ismerni a múltat, hogy tanulni lehessen belőle, ha ezt nem tesszük meg, csak megismételjük a múlt bűneit – mondta Fabiny Tibor professzor, a Magyarországi Luther Szövetség (LVSZ) elnöke szombaton Budapesten az LVSZ rendezvényén. Az ügynökkérdés feldolgozásának egyházi fogadtatása és teológiai értékelése című konferencián a professzor rámutatott: az emberi bukásból lehet tanulni, és „ha felismerjük, hogy esendők vagyunk, akkor a múlt esendőihez is szolidárisak lehetünk; a tisztánlátás igénye azonban nem Isten akarata ellen való”.
Roszík Gábor evangélikus lelkész, volt MDF-es országgyűlési képviselő előadásában kifejtette: az Antall-kormány idején az Országgyűlés tizenegy lelkész képviselője egyöntetűen támogatta azt a javaslatot, miszerint az egyházi vezetőket is át kell világítani, és ha vannak érintettek a püspökök, esperesek, teológiatanárok és az egyházi lapok főszerkesztői között, akkor hivatalukból el kell távolítani őket. A kérdés ebben a formában végül lekerült a napirendről.
Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora kitért arra, hogy „a történelmi bűnök lelepleződése politikai célokat is szolgálhat, a mártírszerep pedig pozícióba helyezhet embereket”. Elmondta, hogy a református zsinat elnökségétől egy hónapja kapta meg a megbízatást egy történészekből álló tényfeltáró bizottság, később pedig feláll egy értékelő testület is.
Szabó Gyula katolikus plébános előadásában elmondta: a katolikus ügynökmúltat feltáró Lénárd Ödön Alapítványnak rendkívül szűkös a költségvetése, de reményét fejezte ki, hogy hamarosan ők is tudnak publikálni, noha – szavai szerint – „az ügynökdossziék alig-alig hozzáférhetők a nyolcvanas évekből, feltehetőleg azért, mert lehetnek olyan iratok, amelyek a mai egyházi vezetőket is érinthetik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.