Gyurcsány töredék áron vásárolhatott

Torkos Matild
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tegnap nyilvánosságra hozta a tizenöt évvel ezelőtt privatizált alumíniumipari cégek adásvételi szerződéseit. Ezek azok a kontraktusok, amelyeket tizenöt évvel ezelőtt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (az MNV jogelődje) jóváhagyásával a Hungalu Rt. ütött nyélbe az alumíniumipari cégekre, timföldgyárakra, illetve az ajkai bauxitbányára. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül: a volt szocialista kormányfő, Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. a névérték egyhatodáért jutott hozzá egy balassagyarmati fémipari céghez. Az Altus 1995-ben a Tíz-M Szervezési, Vagyonkezelési és Szolgáltató Kft.-vel közösen 46 millió forintért vehette meg a Balassagyarmati Fémipari Kft. többségi tulajdonjogát jelentő 287 millió forintos névértékű üzletrészét. A szerződéshez mellékletként csatoltak egy kölcsönszerződést is, amely szerint a Hungalu 50 millió forintot ad kölcsön a frissen értékesített Balassagyarmati Fémipari Kft.-nek. 1995-ben értékesítette a Hungalu a 221,33 millió forintos törzstőkéjű Metalucon Fémszerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft.-ét az MMB Finance Befektető és Kereskedelmi Kft.-nek 33 millió forintért. Ezt a vevőt is kistafírozták egy 50 millió forintos kölcsönnel.
Az Altus, valamint a GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft. 1995-ben vásárolta meg a Magyaróvári Timföld és Műkorund Kft. törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét fele-fele arányban. Az összesen 987,98 millió forintos névértékű üzletrészekért a vevők összesen 705 millió forintot fizettek.
Ugyancsak 1995-ben adta el a Hungalu a Tolnay Lajos nevével fémjelzett Magyar Alumínium Kft.-nek az Inotai Alumínium Kft. törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét, a társaság törzstőkéje egymilliárd forint volt. A 901,95 millió forintos névértékű üzletrész 360 millió forintért kelt el. 1996-ban adták el az Almásfüzitői Timföld Kft. törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét is a Hungalumina Vagyonhasznosító és Kereskedelmi Kft.-nek. Az Almásfüzitői Timföld Kft. 1,864 milliárd forint névértékű üzletrészért a vevő 100 millió forintot fizetett.
Szintén 1996-ban a Fak-Top Kft.-nek, a Magyar Alumínium Kft.-nek, a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt.-nek, valamint a Metalservice Rt.-nek egyenlő arányban értékesítették a Bakonyi Bauxitbánya Kft. törzstőkéjének 72 százalékát. A 72 százalékos, 1,119 milliárd forintos üzletrészt 18-18 százalékos arányban négy, 279,3 millió forintos részre osztották, amelyekért a vevők egyenként 18 millió forintot fizettek.
1996-ban ugyancsak a Magyar Alumínium (Mal) Kft. vehette meg a Köbal Kőbányai Könnyűfémmű Kft. törzstőkéjének 90 százalékát nyilvános, egyfordulós pályázaton. A Köbal törzstőkéje 897,64 millió forint volt, 90 százaléka 807,88 millió forint. Ez az üzletrész a névérték felénél nem sokkal többért, 450 millió forintért kelt el.
Tizenhárom esztendővel ezelőtt a Malnak és a Motimnak adták el a Hungalu Kereskedelmi Kft.-t, amelynek törzstőkéje 1,3 milliárd forint volt. A törzstőke 57 százalékát kitevő, 743,7 millió forint névértékű üzletrészt a Mal, a 38 százalékos, 495,8 milliós névértékű részt a Motim vásárolta meg, összesen 200 millió forintért. 1997-ben kelt el az 1,768 milliárd forint törzstőkéjű Ajkai Alumíniumipari Kft. 90 százaléka. A vevő a korábban privatizált Inotai Alumínium Kft. volt. Az 1,591 milliárd forint névértékű cég mindössze tízmillió forintért kelt el. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból nem derül ki, hogy a vevő ezért az árért az Ajkai Alumíniumipari Kft. tulajdonában lévő cégek vagyonához is hozzájutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.